14 aprilie 2024, 21:19

Marfă umană sau Calea dureroasă către libertate: un showcase la Goethe-Institut despre vânzarea etnicilor germani

Pe 1 februarie 2024, de la ora 19.00, va avea loc la Pavilion 32 – Goethe-Institut București (Calea Dorobanților 32), un showcase despre comerțul cu etnicii germani din România comunistă: un live performance cu actrița Ioana Iacob, cu fragmente din spectacolul „Oameni. De vânzare” (o producție a Teatrului German de Stat Timișoara), precum și o dezbatere cu Carmen Lidia Vidu, autoarea și regizoarea spectacolului, și Germina Nagâț, membră în Colegiul CNSAS. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Sub genericul Marfă umană sau Calea dureroasă către libertate, showcase-ul face parte din seria de evenimente creație artistică // diversitate culturală – minorități etnice în film, teatru, dezbateri, performance, organizată de Institutul Francez în România, în parteneriat cu Goethe-Institut București, în cadrul proiectului NARDIV – United in Narrative Diversity?, finanțat prin programul Horizon Europe. Pe parcursul a trei ani (2023-2026), proiectul va analiza, din perspectiva schimburilor interculturale, modul în care Europa de Est și de cea Vest se percep reciproc.

Showcase-ul despre vâzarea etnicilor germani din România comunistă, aflată sub regimul lui Nicolae Ceaușescu – un subiect marcant pentru destinul unei comunități cu o vechime de peste 850 de ani în Transilvania și peste 250 de ani în Banat – va reuni pe 1 februarie, de la ora 19.00, la Pavilion 32 – Goethe-Institut București, un live performance cu actrița Ioana Iacob, cu fragmente din spectacolul-eveniment „Oameni. De vânzare” (o producție a Teatrului German de Stat Timișoara, care a avut premiera în aprilie 2022), precum și o dezbatere cu Carmen Lidia Vidu, autoarea și regizoarea spectacolului, și Germina Nagâț, membră în Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). În cadrul discuției vor fi inserate și fragmente video din spectacol, cu interviuri realizate de Carmen Lidia Vidu cu personaje-cheie pentru desfășurarea acestei acțiuni de peste două decenii, precum avocatul Heinz Günther Hüsch, negociatorul din partea RFG, care a murit în octombrie 2023. Dezbaterea va fi moderată de Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut București, și Roxana Lăpădat.

Între 1967 și 1989, aproximativ 225.000 de etnici germani au fost vânduți de către regimul comunist Republicii Federale Germane – probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea. Unele voci vorbesc despre un act de vânzare, altele mai degrabă despre cumpărarea libertății, pentru autoritățile germane acțiunea a fost privită oficial ca un efort de reîntregire a familiilor, iar pentru Securitatea regimului comunist a reprezentat o operațiune valutară specială. Din orice unghi ar fi privit însă subiectul, ce rămâne este dispariția unei importante comunități, visul la un viitor mai bun, traumele celor care au avut șansa și curajul de a face pasul către libertate, dar și durerea celor care au rămas în urmă.

Seria de evenimente creație artistică // diversitate culturală – minorități etnice în film, teatru, dezbateri, performance, din care face parte și showcase-ul de la Goethe-Institut, își propune să fie un caleidoscop în care se reflectă perspective diferite ale câtorva minorități culturale din România, plecând de la creații cinematografice și performative. Fiecare eveniment este o însoțit de discuții cu artiști, jurnaliști și specialiști – ocazii pentru a asculta, a înțelege, a empatiza, a căuta soluții pentru a ne dezvolta împreună, oricât de diferite ar fi narațiunile cu care ne identificăm.

Seria a debutat pe 25 ianuarie 2024, la Cinema Elvire Popesco, cu proiecția filmului Ieşirea trenurilor din gară, urmată de un Q&A cu regizorul Radu Jude.

Detalii despre programul integral: https://institutfrancais.ro/bucuresti/creatie-artistica-diversitate-culturala-minoritati-etnice-in-film-teatru-dezbateri-performance/


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol