17 septembrie 2024, 15:41

Margaret Mead și rolul femeilor într-o societate dominată de bărbați

La începutul secolului XX, în majoritatea societăților din lume, bărbații aveau un rol central în asigurarea bunăstării familiei, în timp ce femeile erau responsabile de creșterea copiilor și treburile casnice, pentru că erau văzute ca fiind înclinate în mod „natural” către acest tip de activități. Margaret Mead a îndrăznit să combată acest tip de gândire. Născută în Philadelphia în 1901 într-o familie de intelectuali, ea considera că genul unei persoane nu se bazează atât pe diferențele biologice dintre barbat și femeie, cât mai degrabă pe condiția  culturală a diferitelor societăți.

sursa: biography.com, Margaret Mead

În timp ce era studentă la Universitatea Columbia din New York, Margaret Mead a început să cerceteze viața personală a mai multor persoane din afara emisferei Vestice, formulând o puternică critică la adresa propriei sale societăți. Potrivit acesteia, modul în care genul și sexualitatea erau privite în societatea americană de la vremea respectivă, conducea la restricții severe aplicate atât bărbaților cât și femeilor. Bărbații și femeile erau încurajați să se conformeze acestei diferențe de gen, masculinitatea fiind considerată superioară.

Diferențele dintre sexe sunt creații culturale – Margaret Mead

Mead a abordat problema genului în stil comparativ, realizând o antiteză între societatea occidentală și mai multe triburi din Noua Guinee. Descoperirile ei au pus sub semnul întrebării ideile occidentale convenționale cu privire la comportamentul uman. Ea a observat că în tribul Arapesh, creșterea copiilor reprezenta o activitate împărțită între bărbat și femeie, iar în tribul Tchambuli femeile erau cele dominante, în timp ce bărbații erau văzuți ca fiind dependenți de ele.

sursa: commondreams.org, Margaret Mead în timpul cercetarii sale asupra rolului femeilor, în Noua Guinee

Margaret Mead a realizat pe loc că ceea ce era văzut ca fiind o activitate pur feminină în societatea occidentală, era considerat ca fiind ceva pur masculin într-o altă societate și vice-versa. Mead a concluzionat că rolurile pe care le aveau femeile în societatea americană nu erau naturale, ci erau construite social. Astfel, nu existau niciun fel de dovezi care să confirme că femeile sunt mai bune din punct de vedere natural decât bărbații în ceea ce privește creșterea copiilor sau treburile casnice. Ideile lui Mead au pus bazele mișcărilor „feministe” din anii ’60 și au reprezentat o provocare serioasă la adresa înțelegerii rigide a genului și a sexualității.

La începutul secolului XXI, femeile au început să fie percepute diferit în ceea ce privește rolul lor în sfera publică. Deși unele societăți au păstrat o viziune tradițională asupra rolului femeilor, în majoritatea statelor occidentale, diferențele sociale dintre barbați și femei nu mai sunt atât de rigide.

 

[Sursa imagine: stuffmomnevertoldyou.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol