18 mai 2021, 19:40

Margareta Pâslaru, despre viața după 63 de ani de carieră, la claviatura pianului și tastatura computerului

Există oameni și fenomene. Când ești simbol al muzicii românești, pășești în al 63-lea an de carieră artistică, iar viața ta se desfășoară într-un ritm alert, zi de zi, la claviatură – pian și tastatura computerului, Spotify și rețele de socializare, ești fenomen. Și te numești Margareta Pâslaru: figură emblematică a lumii artistice româneşti, cântăreaţă, compozitoare, actriţă şi realizatoare TV şi radio.

Duminică, de la 10:30, este invitata lui Lucian Mîndruță la ”Ediția de dimineață”, la Digi 24, emisiune realizată în colaborare cu site-ul editiadedimineata.ro.

Imposibil de pensionat

Plină de energie, activă în viața artistică, inclusiv în imposibilul an 2020 marcat de pandemie, Margareta Pâslaru nu are gânduri de pensionare. Nici la propriu, nici la figurat. ”N-am fost angajată niciodată, am fost liber profesionist tot timpul, deci nu am cum să mă pensionez”, îi declară lui Lucian Mîndruță. ”Eu compun potrivit vârstei mele, trăiesc la timpul prezent, respir, compun la timpul prezent”, adaugă, explicând de ce este atât de activă și de tonică.

Mai mult, este puternic implicată în acțiuni caritabile, susținând cauza Băncii de Alimente – Crucea Roșie și donând încasări și drepturi de autor. A lansat albumul ”Idei”, și, ca fiecare album pe care l-a lansat în ultimii ani, și acesta a avut o finalitate caritabilă.

Este un album de autor, cu două excepții. O piesă de jazz, un Gershwin, pe care o interpretez cu Luiza Zan și una populară, o piesă folclorică, cu Sofia Vicoveanca. Majoritatea melodiilor sunt producții 2020, jumătate din album era gata înainte de lockdown”, precizează aceasta.

Scop caritabil

Toate încasările și drepturile de autor ajung la Banca de Alimente Crucea Roșie. Banca de Alimente a împlinit 10 ani anul trecut și împreună cu toți cei de acolo, cu toți voluntarii s-au strâns tone de alimente și vrem să continuăm aceste lucruri”, adaugă Margareta Pâslaru.

În acest an primejdios înlesnim hrana vitală pentru cei în impas, dăruind drepturile de autor şi încăsarile rezultate din vânzarea albumului înregistrat în Studioul Zsolt şi Andrei Kerestely. Însămânţăm binele din care rodeşte dinamica viitorului”, spune Margareta Pâslaru.

Crucea Rosie Română, prin proiectul Banca de Alimente, oferă ocazia de a se implica direct tuturor celor care doresc alinarea suferinței persoanelor vulnerabile.

Omagiată de un muzeu

Prima solistă de muzica ușoară de la noi care a primit la Cannes Trofeul M.I.D.E.M., Margareta Pâslaru este omagiată de un muzeu.  O carieră de excepţie, reflectată într-o expoziţie eveniment la Palatul Suţu: „Margareta Pâslaru. Longevitate creatoare”

La începutul primăverii,  Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziţii retrospective.

Expoziţia intitulată „Longevitate creatoare” va fi deschisă începând cu data de 26 februarie 2021, ora 10.00, la Palatul Suţu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2) şi îşi propune să pună în valoare cariera de excepţie a Margaretei Pâslaru. Publicul va putea vedea afişe, premii, discuri, medalii, lucrări de pictură, două busturi (unul realizat de marele sculptor Cornel Medrea, ce o suprinde pe artistă în tinereţe, iar un altul realizat de bunicul Margaretei, renumitul sculptor Ion Dimitriu-Bârlad, care a studiat la Academia Julian de la Paris), până la propriile creaţii vestimentare, purtate de artistă în timpul concertelor cât şi în apariţiile televizate. Toate aceste obiecte au fost donate de artistă către Muzeul Municipiului Bucureşti.

Cariera

Margareta Pâslaru şi-a făcut debutul pe scena unei case de cultură din Bucureşti în 1958 şi debutul radiofonic în 1959 cu piesa „Chemarea Mării”, compusă de George Grigoriu special pentru timbrul vocal al artistei, iar în anul 1960 a debutat la Televiziunea Română. Ulterior, piesa „Chemarea Mării” a bătut toate recordurile de vânzare Electrecord în 1961.

De-a lungul anilor, 65 de compozitori şi-au încredinţat creaţiile artistei. Margareta Pâslaru şi-a creat un repertoriu divers, ce i-a permis să îşi extindă paleta interpretativă, la care s-au adăugat şi şlagăre internaţionale. Mult iubita cântăreaţă a evoluat ca actriţă de teatru şi film, a abordat muzica populară la îndemnul Mariei Tănase, a compus muzică şi text. Despre cariera sa compozitorul şi orchestratorul Andrei Kerestely spunea în anul 2017: „Avem de-a face cu un artist foarte efervescent. Compune în continuare şi este foarte, foarte activă”.

Dar, dincolo de toate aceste detalii stă un om cu  o dăruire ieșită din comun, pe care îl puteți descoperi și urmărind emisiunea lui Lucian Mîndruță, de la Digi 24:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. Munteanu Vasile

  22 februarie

  Compozitori romani de muzica usoara-pop
  Margareta Paslaru
  Viorel Cosma: „(…) O activitate care o surprinde atat ca interpreta de muzica populara, muzica usoara dar, in acelasi timp, chiar si de compozitoare. Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor . (…)
  Sursa: Viorel Cosma – Muzicieni din Romania Lexicon Vol,VII. (N-O-Pip)
  (Partial material) Bibliografie: pag.319 / https://www.facebook.com/admiratoriforevermargareta /

 2. Elvira

  22 februarie

  Am văzut emisiunea, mi-a strâns puțin inima în pumnul amintirilor. Și mi-a plăcut teribil să-i aud vocea anilor de acum.

 3. Maria

  24 februarie

  La superlativ cuvinte despre Margareta Pielărie! Felicitări pentru tot!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.