29 martie 2024, 1:18

Maria Pălăria și povestea din spatele creațiilor sale

La finalul anilor ’80 existau clase speciale care pregăteau tineri în meseria de pălărier în Școlile de Ucenicie ale UJCM (Uniunea Județeană a Organizațiilor Cooperației Meșteșugărești). Pălării de dame și de bărbați, bonete, caschete, șepci,  inclusiv muncitoreasca bască erau confecționate în acea vreme.

După o perioadă în care meseria de pălărier este tot mai rar întâlnită, am descoperit cu bucurie că încă există tineri ce dau valoare unor astfel de piese deosebit de importante în designul vestimentar. Maria Dumitrache este o tânără care s-a dedicat total acestei meserii nobile realizând pălării de poveste, așa cum se făceau odată.

Fac pălării de aproape doi ani de zile. Pe atunci încă lucram ca asistentă într-un cabinet stomatologic. Între timp am renunțat la acel job pentru a mă dedica în totalitate pălăriilor.

Care este povestea din spatele acestei pasiuni?

Maria: Pălăriile mi-au plăcut dintotdeauna, însă niciodată nu m-am regăsit cu vreuna din magazin. Ce făceam era să îmi cumpăr pălării cât se poate de simple și să le accesorizez acasă. Nu m-am gândit la varianta de a învăța să fac eu pălăriile, nici nu credeam că mai există această meserie, până într-o zi când am descoperit pe internet un pălărier din America și bineînțeles, după am început să mă documentez cât se poate de mult și de bine în direcția aceasta. Mentorul mi l-am găsit după un an de căutări, iar din acea zi nu a mai scăpat de mine.

Inițial, el nu îmi dădea nicio șansă, îmi tot spunea ca meseria de pălărier este doar pentru bărbați, în nici un caz pentru fete tinere ca mine, dar foarte repede am reușit să îi dovedesc opusul.

Acela a fost momentul când mi-am dat seama ca am ajuns să fac ceea ce îmi place.

Ce reprezintă pentru tine meseria de pălărier?

Descoperind această meserie, mi-am dat seama cât de important este sa faci ceea ce îți place. Am avut diferite job-uri până să fac pălării și mereu mă consideram un angajat foarte dedicat, însă bucuria pe care o simt atunci când lucrez la pălării este incomparabilă. De aceea îi încurajez pe toți să-și urmeze drumul care îi face fericiți.

Cum se confecționează o pălărie?

Pentru a face o pălărie cap-coadă, este nevoie de două, trei zile. În prima zi, se apretează fetrul dacă este nevoie și se trage pe calapod la măsura circumferinței capului clientului, după care se lasă la uscat peste noapte. A doua zi, se scoate pălăria uscată de pe calapod, se calcă, se coase, i se dă forma calotei și a borului după care se accesorizează și se umblă la ultimele detalii.

Care a fost cel mai plăcut  moment în ceea ce privește munca de pălărier?

Sunt mai multe momente plăcute în ceea ce privește meseria pe care o fac. De exemplu, în momentul când vine clientul să își ia pălăria de la atelier și pleacă vesel cu ea pe cap sau când primesc laude atât pe canalele de socializare și promovare, cât și personal.

Ai avut momente în care ai dorit să renunți?

Nu m-am gândit până acum să renunț și nici nu îmi trece prin cap. Recunosc că au existat momente mai grele și asta pentru că, pe lângă atelier unde îmi lucrez pălăriile și mă simt în lumea mea, mai este și partea de marketing unde nu sunt foarte pricepută, dar ușor ușor încep să învăț și latura aceasta. Observ deja un progres destul de mare și asta mă bucură.

Ce mesaje vor să transmită aceste pălării?

Toți cei care știu de Maria Pălăria, cunosc deja aspectul că pălăriile făcute de mine au povestea purtătorului în spate.

Pălăriile nu mai sunt la fel de purtate ca pe vremuri, de aceea îmi doresc ca posesorul să se identifice cu pălăria, purtând-o astfel cu toată încrederea. De regulă ascult povestea fiecăruia, de aici pleacă și inspirația. Mi-am dorit de la început ca pălăriile mele să fie o reflexie din sufletul omului care o poartă și așa a și rămas și o să rămână, acesta fiind unul din motivele pentru care nu fac niciodată două pălării la fel, pentru că niciun suflet nu seamănă cu celălalt.

Dă-mi un exemplu în care pălăria oferă câteva idei despre personalitatea persoanei care o poartă

La un moment dat, unui chitarist i-am aplicat pe pălărie, pe lângă alte detalii și câteva corzi dintr-o chitară mai veche. A rămas plăcut impresionat, îmi spune și acum cât de mult îi place pălăria și cât de mult o poartă.

Dorești să încerci ceva nou pe viitor?

Momentan sunt foarte implicată să devin un pălărier tot mai bun și recunoscut, atât la noi în țară cât și peste hotare, însă nu zic niciodată nu unui lucru nou, mai ales dacă simt că mi se potrivește și îmi place.

Având în vedere că sunt produse lucrate în România, cum reacționează cei care te urmăresc?

Din acest punct de vedere am avut numai aprecieri. Lumea este impresionată că duc mai departe o meserie aproape uitată și că pun accent pe detalii care contează. Primesc tot mai multe mesaje de laudă în fiecare zi, iar pentru asta sunt foarte recunoscătoare.

Ce activități ai în timpul liber?

Călătoresc foarte mult. În ultimul an, în fiecare lună am avut câte o nouă destinație. Asta m-a ajutat să cunosc oameni noi, să îmi fac contacte și relații, să descopăr noi suflete, noi locuri de care să mă las inspirată. Am început chiar să iau și materiale cu imprimeuri specifice zonelor vizitate. Cele din Africa de Sud și Thailanda sunt absolut fascinante, am avut mare succes cu ele.

Pe ce canale poate cineva să te urmărească?

Momentan site-ul este în lucru, dar pe Instagram și Facebook sunt foarte activă, pe lângă fiecare pălărie lucrată, mai postez și câte un video în care arăt cum lucrez sau cum dau foc anumitor pălării. Este ceva spectaculos și diferit de urmărit.

Pe ambele rețele pot fi găsită cu numele: Maria Pălăria.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE