5 decembrie 2023, 17:46

Marian Ionescu (Direcția 5) și Șerban Cazan (Ha Ha Ha Production), în studioul Serviciului de noapte

Cei doi creatori de muzică au vorbit la Radio România Actualități, în emisiunea “Serviciul de noapte cu Maria Țoghină„ despre Directiva Europeană privind drepturile de autor și despre proiectele lor muzicale.

Ei susțin că este nevoie  de această directivă europeană pentru protecția drepturilor de autor , întrucât tehnologia a evoluat foarte mult, iar legislația actuală este depășită.

Șerban Cazan (Ha Ha Ha Production) și UCMR – ADA: Giganții  din tehnologie si marii  creatori de conținut  ar trebui să plătească drepturi de autor pentru creatorii de muzică, așa cum plătesc radiourile și televiziunile. Ideea ține de a alinia legile de protecție a drepturilor de autor la progresul tehnologiei.  Legile drepturilor de autor au fost făcute înainte de apariția rețelelor sociale.

Marian Ionescu (Direcția 5): Cred că sunt companii foarte mari care pierd bani și se vor face presiuni. Youtube si Facebook nu sunt corelate cu disitribuirea și încasarea sumelor din vizualizări. 

Cei doi compozitori pledează pentru difuzarea muzicii românești într-un procent mai mare la radiouri și televiziuni, si spun că în momentul în care procentul scade sub 30 la sută, situația este alarmantă.

“Legal, nu se poate pune o limită, singura variantă e ca muzica pop să intre in patrimoniul național. Astfel se poate stabili un procent minim de muzica românească pe radiouri“, spune Șerban Cazan.

Marian Ionescu : Pregătim turneele in Canada și SUA

Direcția 5 își propune să-și mențină poziția de pe piața muzicală, iar spre sfârșitul anului se va afla în turneu la românii la Canada și SUA.

“Ne-am propus să ne menținem poziția pe piață, să terminam un disc care este aproape gata. Cântăm aproape în fiecare zi. Către sfârșitul anului vom fi în Canada și SUA, la românii de acolo. Suntem puțin centrați pe premii. Dacă ne menținem dorința de a canta și cântăm oamenilor, asta e performanța noastră”, a povestit Marian Ionescu la „Serviciul de noapte cu Maria Țoghină„.

Piesa „Paradis”, lansată în premieră la Serviciul de noapte

Ascultătorii „Serviciului de noapte„ s-au bucurat în premieră, de cea mai nouă piesa a trupei Direcția “5, „Paradis”.

Ha Ha Ha Production pregătește o toamnă a surprizelor

“Pentru Ha Ha Ha Production urmează o toamnă plină de surprize și lansări.  Am lansat deja o piesa cu Smiley, foarte specială, “Aprinde  scânteia“ cu un mesaj motivational. S-a lansat foarte rapod, a fost o magie in studio, si ne-am dat seama ca e bine sa ajungă la lume foarte rapid. In 2 zile i-am dat drumul“, a dezvăluit compozitorul Șerban Cazan la “Serviciul de noapte“.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol