28 martie 2024, 21:39

Marile case de modă renunță la blănurile naturale și la pielea de animale exotice

Marile case de modă încep să se alăture mișcărilor activiștilor care se opun vehement sacrificării animalelor. Acest lucru vine ca reacție la valul tot mai mare de simpatizanți ai acestei campanii de interzicere a comercializării blănurilor și pieilor de animale exotice, susținută în mare parte de vedete de talie mondială, dar și de anumite guverne la nivel internațional.

De exemplu, un raport recent al comitetului de mediu din Marea Britanie cere guvernului să inițieze o consultare publică legată de interzicerea tuturor felurilor de blană de animale în haine și tapițerii, criticând responsabilii standardelor comerciale pentru atitudinea neglijentă față de aplicarea legii.

Această decizie a fost luată după ce un ONG care se ocupa de apărarea animalelor, a realizat o investigație care arăta că anumite outleturi comercializa blană adevărată drept blană falsă. Testele au arătat că blănurile false conțineau blană de vulpe, iepure și nurcă. Din acest motiv raportul publicat de comitetul de mediu, Comerțul cu Blănuri în Marea Britanie, critică dur standardele comerciale, precum și distribuitorii.

Președintele comitetului, Neil Parish, a declarat că este responsabilitatea magazinelor și a autorităților locale să știe ce anume vând:

Rapoartele despre blană adevărată vândută ca blană falsă arată că distribuitorii își ignoră responsabilitatea față de consumatori. Comercianții cu amănuntul sunt neglijenți când vine vorba de problema blănurilor false. Este ilegal să oferi informații înșelătoare, iar Standardele Comerciale au fost ineficiente în a identifica și a lua măsuri împotriva celor ce fac asta.”, potrivit GreenRaport.ro

Acesta a mai precizat și faptul că alegerea ar trebui să aparțină totuși consumatorilor, însă problema este că aceștia nu primesc în mod real ceea ce aleg.

Claire Bass, director executiv la Humane Society International, a declarat că importul de blănuri este un standard dublu, dat fiind faptul că Marea Britanie a fost prima țară care a interzis fermele de blănuri în 2000. Anul trecut, Marea Britanie a importat blănuri reale în valoare de 63 milioane de lire sterline și a exportat produse în valoare de 33 milioane de lire sterline.

Inflația pieței de blănuri din Marea Britanie s-a produs în mare parte din cauza unui val de blănuri de import, din China, fapt ce a determinat scăderea prețului blănurilor adevărate, care au devenit mai ieftine decât cele false. Acest lucru a dus la instaurarea unor practici de producție nu tocmai sănătoase și etice. Mai precis, comercializanții au introdus blana adevărată fiind falsă, în special în produse mai mici și mai ieftine.

Sursă Foto: munster.sasktelwebsite.net

Astfel că pe fondul celor enunțate mai sus, dar și a amplitudinii mișcării activiste internaționale care dorește să interzică definitiv comerțul și folosirea blănurilor și a pieilor de aimale exotice, o purtătoare de cuvânt a companiei Chanel a declarat pentru CNN că motivul este unul practic, fiind tot mai dificil să obțină produse animale în mod etic.

La Chanel, evaluăm constant lanțurile noastre de aprovizionare pentru a ne asigura că îndeplinesc așteptările noastre privind integritatea și trasabilitatea. În acest context, din experiența noastră, este tot mai dificil să ne aprovizionăm cu piei exotice care se potrivesc cu standardele noastre etice.”, potrivit GreenReport.ro.

Ea a adăugat că măsura se va aplica și în cazul blănurilor, decizia reprezentând „o oportunitate de a crea o nouă generație de produse de lux”. Această decizie a fost lăudată de principalul promotor al acestor inițiative, la nivel internațional, PETA, care în ultimele decenii a pus presiune pe marile case de modă pentru a renunța la produse animale.

Casa de modă Chanel a declarat că pregătește deja dezvoltarea unor noi materiale sustenabile, care nu vor avea efecte negative asupra dezvoltării mediului. Conform PETA, alternativele textile la blană și piele au devenit aproape imposibil de distins de blănurile și pieile adevărate.

Mai mult decât atât, și Gucci a anunțat o măsură similară anul trecut, renunțând la blănuri. De asemenea, alte case mari de modă, cum ar fi Armani, Calvin Klein, Ralph Lauren, Burberry și Vivienne Westwood, au anunțat că vor renunța la materialele animale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol