10 decembrie 2023, 19:24

Marinar român, captiv, în mâinile rebelilor Houthi! Celulă de criză la MAE

Un marinar român se află captiv în mâinile rebelilor Houthi! Celula de Criză Interinstituţională de la nivelul Ministerului Afacerilor Externe a fost activată după ce duminică, 19 noiembrie, nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie, a fost capturată de către miliţiile Houthi şi dusă lângă coasta statului Yemen. Din informaţiile de primă sesizare printre membrii echipajului s-ar afla şi un cetăţean român.

Israelul a anunţat că rebeli houthi din Yemen au deturnat nava cargo Galaxy Leader în Marea Roşie, dar a negat că vreunul dintre cetăţenii săi s-ar afla la bord. Oficialii israelieni au acuzat Iranul că s-ar afla în spatele acţiunii, transmite TPS.

Rebelii houthi, care au lansat o serie de rachete şi drone asupra Israelului începând cu 7 octombrie, au ameninţat, de asemenea, că vor ataca transportul maritim israelian.

Proceduri standard 

Potrivit unui comunicat al MAE, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe a fost activată Celula de Criză Interinstituţională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetăţeni români.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituţională, în cooperare şi coordonare cu celelalte autorităţi române cu atribuţii în materie şi în strânsă legătură cu alţi parteneri internaţionali, continuă să monitorizeze cu maximă atenţie situaţia şi întreprinde demersuri în vederea soluţionării acesteia”, informează MAE.

„Condamnăm cu fermitate atacul iranian împotriva unei nave internaţionale. Nava, deţinută de o companie britanică şi operată de o companie japoneză, a fost deturnată la instrucţiunile iraniene de către miliţia houthi din Yemen”, a transmis duminică biroul premierului israelian într-un comunicat.

„La bordul navei se află 25 de membri ai echipajului de diferite naţionalităţi, printre care: ucraineni, bulgari, filipinezi şi mexicani. Niciun israelian nu era prezent pe navă. Acesta este un alt act de terorism iranian care promovează agresiunea Iranului împotriva cetăţenilor lumii libere şi creează implicaţii internaţionale în ceea ce priveşte securitatea căilor maritime globale”.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au comunicat pe X, fostul Twitter, că nava a plecat din Turcia şi se îndrepta spre India cu un echipaj internaţional. „Nu este o navă israeliană”, se arată în tweet.

Nava deturnată Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, este înregistrată de o companie britanică deţinută parţial de magnatul israelian Abraham Ungar. Relatările presei saudite care îi citează pe houthi, susţinuţi de Iran, au declarat că nava a fost capturată într-o zonă din Marea Roşie, între Arabia Saudită şi Sudan. Houthis au afirmat că echipajul era israelian.

Israelul şi-a consolidat prezenţa navală în zona Mării Roşii în urma atacurilor repetate cu rachete şi drone din Yemen. Armata a precizat că bărci lansatoare de rachete au fost desfăşurate „în conformitate cu evaluarea situaţiei şi ca parte a eforturilor sporite de apărare în regiune”.

La începutul acestei luni, IDF au reuşit să doboare cu succes mai multe rachete din Yemen care se îndreptau spre oraşul balnear Eilat din sudul ţării.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol