23 iunie 2024, 10:29

Mărțișorul, celebrat în Piața Unirii din Iaşi

Ajunsă la a X-a ediție, manifestarea cultural-interactivă „Mărțișor – Simbol și Tradiție” se va desfăşura în perioada 28 februarie – 3 martie, în Piața Unirii din Iaşi.

La eveniment vor fi prezenţi aproximativ 30 meşteri populari, atât din Moldova, cât şi din alte zone etnografice ale ţării, precum și din Republica Moldova, relatează Radio România Iași.

Manifestarea promovează în comunitate cea mai cunoscută sărbătoare a primăverii și mărțișorul, simbolul tradițional românesc inclus în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității – UNESCO.

De asemenea, evenimentul aduce în fața publului meșterii populari care confecționează acest simbol, respectând toate cerințele etnografice, anume materii prime, simboluri, tehnică de lucru, cromatica arhaică și actuală.

Programul include expunere de mărțișoare tradiționale sau realizate în spirit tradițional, lucrate de meșteri și creatori populari veniţi la Iași din Moldova, dar si din alte zonele etnografice ale țării, precum si din Republica Moldova, demonstrații practice făcute la stand de către meșterii populari prezenți, ateliere pentru copii, de educație muzeală și inițiere in tehnica confecționării marțișorului tradițional, susținute de către etnografi de la Muzeul Etnografic al Moldovei și meșteri populari, alături de un moment artistic, care va cuprinde dansuri și cântece populare susținute de elevii Palatului Copiilor din Iași și de Ansamblul folcloric de copii “Flori de Sânziene” al comunei Scânteia – Iași, reunite sub genericul Dor de primăvară, care se va desfășura in cadrul festivității oficiale de deschidere.

Vizitatorii vor găsi la standurile meșterilor populari și obiecte tradiționale specifice meșteșugului fiecăruia, care se pot constitui în cadouri de primăvară (8 martie).

Timp de 5 zile, publicul este invitat să se bucure, alături de meșterii populari, de o atmosferă sărbătorească, dar și de lucru şi de comunicare între generații privind obiceiurile și tradițiile noastre strămoșești.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol