28 martie 2024, 23:43

Mărturii ale profesorilor-eroi. Ce sacrificii fac dascălii pentru a le putea preda elevilor

Astăzi, de ziua Internațională a Educației, și implicit a tuturor profesorilor, este cea mai potrivită ocazie de a scoate la iveală adevăratele sacrificii făcute de dascăli, doar de dragul profesiei și a elevilor. Fie că parcurg sute de kilometri pe jos, în fiecare lună, sau fie că își desfășoară orele de curs în condiții insalubre, aceștia merită să le fie recunoscută sârguința și dedicarea.

Una din sutele de povești ale profesorilor-eroi este și cea a Anei, care parcge zilnic un traseu de 7 kilometri pe jos până la școală, indiferent de condițiile meteorologice sau de starea ei de sănătate. Cu toate acestea, energia elevilor și atmosfera de la clasă sunt principalele motive pentru care continuă să facă acest lucru.

„Pentru a ajunge la școală am de parcurs în jur de 7 km, pe jos, în fiecare zi. Mi-a fost teamă că nu voi reuși să fac asta mereu, însă ceea ce îmi dă energie zi de zi e entuziasmul revederii cu elevii care zboară spre mine imediat cum m-au zărit că intru în școală, exclamând „Ați ajuns, doamna!” și îmbrățișându-mă puternic. E de vis![…] Am ajuns mereu la timp datorită solidarității fiecăruia!”, a declarat Ana-Maria Bobeică, profesor colaborator la TeachforRoamnia.  

Există însă și excepții. Este vorba de povestea Biancăi Matasariu, care a lăsat de-o parte o carieră de succes în mediul economic, pentru a preda elevilor din mediul rural. Aceasta s-a alăturat societății TeachforRomânia , care are drept obiectiv formarea profesională a celor doritori să îmbrățișeze o astfel de profesie. Persoanele selectate în cadrul acestui proiect vor fi pregătite timp de doi ani, pentru a putea face față oricărei provocări.

Într-un interviu acordat revistei CARIERE aceasta este de părere că: „Învăţământul din România are de toate, adică şi părţi bune şi mai puţin bune. Mi-aş dori să se pună accent cu adevărat pe nevoile copiilor în toate şcolile din ţară. Se discută în permanenţă de rezultate slabe la învăţătură, de absenteism şi abandon şcolar, se fac statistici, rapoarte şi analize şi concret nu văd să se schimbe ceva – Teach for România face concret schimbări, oamenii merg zilnic în şcoli cu gândul că toţi copii lor contează, merg cu valori, răbdare şi iubire şi apar şi rezultate”, a adăugat aceasta.

Întregul articol poate fi accesat aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol