16 iulie 2024, 0:07

Masacrul comis de Hamas, singurul subiect aflat pe buzele participanților la prima conferință europeană evreiască de la tragedia de sâmbătă

Ar fi trebuit să fie un eveniment comemorativ, dar s-a transformat într-unul de reculegere pentru memoria victimelor masacrului comis sâmbătă în zori de Hamas, în Israel. Asociația Evreiască Europeană (EJA), care reprezintă sute de comunități evreiești din Europa, a invitat oameni politici și lideri ai comunităților evreiești din Europa la Zagreb și la fostul lagăr al morții de la Jasonovac, din Croația. Pe buzele tuturor participanților nu s-a aflat decât subiectul zilei: masacrul comis de Hamas în Israel, un act de cruzime care a afectat puternic evreii din întreaga Europă.

Conferința de la Zagreb a început, de altfel, cu un minut de reculegere în memoria tuturor celor uciși mișelește de Hamas sâmbătă dimineață.

Ambasadorul Israelului în Croația, Gary Koren, s-a adresat participanților veniți din toată Europa, spunându-le că evenimentul de la Zagreb este mai important ca niciodată. ”Hamas este ISIS, iar acest război a început cu binecuvântarea Iranului. Israelul nu are altă posibilitate decât să câștige și să anihileze Hamas. Este cel mai sumbru moment și nu există nicio cale de a descrie durerea prin care trece națiunea, dar Israelul va câștiga, așa cum a făcut-o întotdeauna”.

Fosta președintă croată Kolinda Grabar-Kitarovic a declarat că atacurile împotriva Israelului reprezintă ”un atac existențial împotriva normalizării Acordurilor Abraham. Va avea un efect geopolitic extraordinar și din păcate antisemitismul doar va înflori.

Deputatul Remy Rebeyrotte, secretarul Adunării Naționale din Franța, răspunzând unei întrebări a European Jewish Press, care a raportat că din weekend au avut loc 50 de acte de antisemitism în Franța, a răspuns: „Au fost peste 202 de atacuri antisemite în Franța în ultimele luni. Ministerul de Interne intensifică măsurile de securitate în sinagogi și în toate școlile evreiești. Vedem din nou teorii ale conspirației care sunt adânc înrădăcinate în antisemitism. De data aceasta, din extrema stângă, care spune că evreii controlează lumea, industria bancară și așa mai departe.”

„Vreau să exprim astăzi sprijinul Franței pentru Israel. Copiii lui Israel sunt copiii noștri. Toate partidele condamnă, cu excepția extremei stângi cu Melenchon (liderul extremei stângi), antisemitismul.”

Dragan Primorac, președintele clubului de afaceri croat-israelian, a declarat pur și simplu că „Răul este antiteza onoarei. Croația rămâne umăr la umăr cu Israelul. Răul nu va birui.”

Șefa Combaterii Antisemitismului din cadrul Organizației Mondiale Sioniste Raheli Baratz Rix, care a colaborat cu EJA pentru conferința de la Zagreb, într-o adresare online din Israel a declarat: „Israelul este atacat. Au ucis într-un masacru tineri evrei pentru că sunt evrei. Acest act barbar este doar rasism criminal care are un singur nume: antisemitism. Nu poți rămâne tăcut din nou. Luptăm pentru umanitate. Israelul va rămâne puternic și va câștiga.”

Natan Albahari, un deputat sârb, a adăugat: „M-a durut să văd ce s-a întâmplat la festivalul de muzică din Israel. Este de neimaginat. Nu există nicio justificare pentru aceste crime. Sunt doar un parlamentar, dar voi folosi fiecare platformă de care am la dispoziție pentru a mă asigura că acel mesaj este distribuit în Serbia.”

Adel Benita, cetățeană din Modi’in, Israel, al cărui soț a fost înjunghiat de 40 de ori într-un atac terorist anterior, a vorbit cu delegații de pe podium și le-a spus: „Terorismul nu face diferența între rasă sau naționalitate. Ce am văzut după Shabat și vacanță – patruzeci de bebeluși măcelăriți, tineri împușcați la un festival – cum putem înțelege? Cum pot acele familii să facă față la măcelărirea și violarea celor dragi?”

Ea a avertizat că ”se poate întâmpla acest lucru în Europa. Teroriştii nu fac diferenţa între rasă, gen şi naţionalitate.”

„Vă implor să deschideți ochii și să vă asigurați că liderii voștri luptă împotriva antisemitismului, astfel încât acest lucru să nu se repete”, a spus ea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol