Site icon Editia de Dimineata

Masca nu mai e obligatorie, dar ți-ar putea proteja viața privată

Relația noastră cu „spațiul public” este redefinită, nu doar de o pandemie globală, ci și de o nouă eră a tehnologiilor de supraveghere biometrică. Supravegherea biometrică în masă le permite companiilor și autorităților să ne urmărească pe baza datelor personale unice și să ne identifice ori de câte ori este nevoie, oriunde mergem.

Utilizarea tot mai mare a recunoașterii faciale și a altor tehnologii de supraveghere biometrică – pe străzi, în gări, la proteste, la meciuri sportive și chiar în „piața noastră” globală, Facebook – înseamnă că libertatea noastră de a fi anonimi în spațiile publice se confruntă cu adevărat cu o amenințare existențială.

EDRi și Privacy International au făcut un brainstorming și s-au întrebat: măștile pe care le purtăm acum pentru a ne proteja reciproc de coronavirus ne pot proteja și anonimatul, împiedicând cele mai noi sisteme de recunoaștere facială în masă să ne identifice?

Știm deja că sistemele de recunoaștere facială sunt remarcabil de sofisticate și pot identifica oamenii (sau identifica greșit oamenii) cu „date despre față” relativ puține. Având în vedere că îmbrăcămintea și machiajul antisupraveghere au avut un anumit succes în împiedicarea sistemelor de recunoaștere facială în trecut, cele două organizații s-au gândit că ar merita să experimentăm o abordare similară cu o mască de față.

Iată doar câteva dintre provocări:

 

Iată câteva dintre lecțiile învățate de cele două organizații, în urma analizei:

 

Din octombrie 2020, o coaliție de 61 de organizații ale societății civile s-au mobilizat în toată Europa cu un singur mesaj: „UE trebuie să interzică supravegherea biometrică în masă!” Poți semna și tu petiția.

Exit mobile version