8 septembrie 2023, 6:50

Mașina de paradă a lui Hitler a fost scoasă la licitație

Mașina de paradă folosită de dictatorul nazist Adolf Hitler, un Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen, a fost scoasă recent la licitație în Arizona, Statele Unite.

Potrivit cnbc.com, mașina a fost confiscată de armata americană la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și este unul din cele 5 exemplare care mai există în prezent din această serie de Mercedes.

sursa: news.atimanarj.com

Potrivit documentelor istorice, designul mașinii respectă cu strictețe indicațiile lui Adolf Hitler și ale șofelurui său, ofițerul SS Erich Kempka. Acesta din urmă le ceruse inginerilor de la compania Mercedes să îi asigure o „protecție maximă” dictatorului nazist. Parbrizul este fabricat dintr-o stilcă reizstentă la gloanțe, iar caroseria este complet blindată, precum și acoperișul decapotabil.

Mercedes-Benzul 770K a fost folosit prima oară de Hitler în 1939, făcându-și apoi aparția la o vizită de stat, în iunie 1940, în Italia fascistă a lui Benito Mussolini. O lună mai târziu, mașina a apărut în parada din Franța proaspăt cucerită de Germania nazistă.

sursa: CNBC.com

După capitularea Germaniei în 1945, autovehiculul a fost confiscat de forțele americane și utilizat apoi de către Poliția Militară a Statelor Unite staționată în nordul Franței, în Le Havre. În 1946, Mercedesul a fost trimis în SUA, unde avea să fie cumpărat de Tom Austin, un magnat al comerțului cu tutun din Greeneville, Tennessee. Mașina a mai avut încă un proprietar înaintea celui actual, a cărui identitate este anonimă.

Nu a fost oferit un preț estimativ de la care va porni licitația. Casa de licitație a anunțat că 10% din suma cu care mașina va fi scoasă la licitație vor fi folosite în scop educativ privind memoria Holocaustului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol