18 septembrie 2020, 17:37

Măștile chirurgicale sunt eficiente în oprirea răspândirii coronavirusului. Experimentul din Hong Kong

Niște cercetători din Hong Kong sunt printre primii din lume care au lansat un studiu privind eficiența măștilor chirurgicale în privința opririi sau măcar a reducerii considerabile a răspândirii noului coronavirus atât de către purtătorii simptomatici, cât și de către cei asimptomatici.

Teste pe hamsteri

Teste realizate de ei pe hamsteri au dovedit că utilizarea măştii chirurgicale reduce în mod considerabil răspândirea noului coronavirus, au anunţat duminică oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Hong Kong.

Coordonaţi de profesorul Yuen Kwok-yung, un renumit expert din domeniul coronavirusurilor, cercetătorii asiatici au plasat cuşti cu hamsteri infectaţi în prealabil în proximitatea altor cuşti în care se aflau animale sănătoase.

Măşti chirurgicale au fost plasate între cele două tipuri de cuşti, cu un curent de aer care bătea dinspre cuştile animalelor bolnave spre cele ale animalelor sănătoase.

Transmiterea a scăzut cu 60%

Rezultatele au arătat că transmiterea virusului a scăzut cu peste 60% atunci când măştile erau instalate între cuşti. Două treimi dintre hamsterii sănătoşi au fost infectaţi într-o săptămână atunci când măştile nu erau instalate.

Rata de infectare a scăzut la puţin peste 15% când măştile erau plasate doar peste cuştile cu animale infectate şi a fost de 35% atunci când erau plasate doar peste cuştile cu hamsteri sănătoşi.

„Este foarte clar că folosirea măştilor pe subiecţi infectaţi (…) este mai importantă decât orice altceva”, a declarat profesorul Yuen în faţa jurnaliştilor din Hong Kong.

„Ştim deja de acum că o mare parte dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, deci purtarea universală a măştii este cu adevărat importantă”, a adăugat el.

Pledoarie

Profesorul Yuen este unul dintre experţii în microbiologie care au descoperit virusul SARS atunci când acesta a apărut în 2003 şi a făcut 300 de victime în Hong Kong. El a pledat încă din primele momente ale epidemiei în favoarea purtării măştii de către populaţie.

La patru luni după apariţia primelor cazuri de COVID-19 în China, autorităţile din Hong Kong au reuşit să limiteze la o mie numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus, care a provocat doar patru decese pe această insulă.

Experţii sunt de părere că utilizarea măştilor sanitare şi amplele campanii de testare a populaţiei şi de depistare a bolnavilor sunt motivele aflate din spatele acestui succes medical într-un oraş cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori şi care se află pe o insulă situată la mică distanţă de China continentală.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.