19 martie 2024, 11:12

Opriți tot ce faceți! 247 de zeptosecunde sunt cea mai mică perioadă de timp măsurată!

Timpul încă este un mister pentru cercetătorii britanici. Și, dacă până acum, oamenii de știință n-au descoprit modalitatea de a călători prin el, măcar o echipă din Germania a reușit să măsoare cea mai mică unitate a lui, anunță Designboom.

Cele 247 de „zeptosecunde” reprezintă timpul necesar unui foton (o particulă de lumină) pentru a călători într-o moleculă de hidrogen. O zeptosecundă este egală cu o trilionime de miliardime de secundă (dacă ați amețit un pic citind asta, faceți o pauză de la lectură)…

Așa… ați revenit? Să continuăm cu un desen:

Fotonul (cel galben, care vine din stânga) produce unde electronice din norul de electroni (gri) al moleculei de hidrogen (roșu, în nucleu). Undele interferează între ele (model de interferență alb-violet).

Modelul de interferență este ușor înclinat spre dreapta, permițând calcularea timpului necesar pentru ca fotonul să ajungă de la un atom la altul. Acum e mult mai clar, nu-i așa? Dacă nu, urmăriți și un videoclip cu explicații:

Măsurătorile au fost efectuate de un grup de cercetare condus de Sven Grundmann, fizician nuclear la Universitatea Goethe din Frankfurt. Pentru experiment, a fost folosită instalația PETRA III de la Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY) din Hamburg.

Lungimea moleculei de hidrogen era deja cunoscută, la fel ca viteza luminii. S-a putut astfel calcula că un foton are nevoie de 247 zeptosecunde pentru a trece prin moleculă. Experimentele viitoare ale laboratorului german vor reuși să capteze măsurători ale timpului și mai mici. Nu știu voi cum sunteți, dar eu abia aștept și mai multe zeptosecunde!

Foto interior: Designboom ; foto principală: Aron Visuals (Unsplash)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol