5 martie 2024, 15:59

Măsurile de securizare a spațiului aerian la frontierele României „au fost suplimentate”

Comandanții armatelor din România și Ucraina au discutat la telefon despre situația generată de intensificare a atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii porturilor ucrainene de la Dunăre, inclusiv despre incidentul în care elemente de dronă au ajuns pe teritoriul României.

Potrivit unui comunicat al MApN, șeful Statului Major, generalul Daniel Petrescu, i-a spus omologului ucrainean, Valeri Zalujnîi, că a dispus suplimentarea măsurilor pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.

Generalul Daniel Petrescu a transmis că România condamnă cu fermitate războiul de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei, precum și atacurile nejustificate și ilegale desfășurate împotriva infrastructurii ucrainene și populației civile.

Totodată, el a reiterat sprijinul multidimensional pe care România îl va acorda Ucrainei atâta timp cât va fi nevoie, precizează MApN.

Pe de altă parte, US Department of State a transmis într-un comunicat de presă că, în timpul discuțiilor telefonice de ieri dintre secretarul de Stat Antony Blinken și ministrul român de Externe Luminița Odobescu despre fragmentele de donă rusească găsite în România, s-a stabilit “cooperarea suplimentară pentru păstrarea securității spațiului aerian, inclusiv o viitoare rotație de avioane de luptă americane F-16 suplimentare pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România“.

Reamintim că discuția dintre secretarul american de Stat și autoritățile române a venit la solicitarea oficialului american. În comunicatul de presă emis de MAE, se precizează că: “Șefa diplomației române a salutat sprijinul și solidaritatea SUA și Aliaților cu România și a subliniat importanța menținerii evoluțiilor din Marea Neagră și regiune în atenția NATO. Ministrul Odobescu și secretarul de Stat Blinken s-au referit la importanța continuării discuțiilor și coordonării bilaterale pe teme de securitate și în ceea ce privește agenda curentă a NATO“, dar nu sunt menționate și discuțiile despre suplimentarea avioanelor F-16.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol