9 decembrie 2023, 9:46

Materialul care imită pielea umană, cu capacităţi antimicrobiene şi de autovindecare

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din New South Wales (UNSW Sydney) a creat în laborator un nou material care poate imita ţesutul uman şi poate avea aplicabilitate în cercetarea medicală.

Noul material este un hidrogel, bazat pe o structură numită fermoar triptofan (trpzip), care se comportă ca un ţesut natural şi prezintă o serie de calităţi benefice în domeniul medical, alimentar şi în procese de fabricaţie, potrivit studiului publicat luni în jurnalul Nature Communications.

Kris Kilian, coautor al studiului şi profesor asociat la UNSW Sydney, a explicat că materialul hidrogel este fabricat din peptide foarte simple şi scurte, care sunt elementele de bază ale proteinelor.

„Materialul este bioactiv, ceea ce înseamnă că celulele încapsulate se comportă ca şi cum ar trăi în ţesut natural”, a spus Kilian. „În acelaşi timp, materialul este antimicrobian, ceea ce înseamnă că va preveni infecţiile bacteriene”, a adăugat cercetătorul.

El a subliniat, de asemenea, capacitatea de autovindecare a hidrogelului recent inventat. „Se reformează după ce a fost strivit, rupt, sau după ce a fost expulzat dintr-o seringă. Acest lucru îl face ideal pentru bioprintare 3D, sau ca material injectabil, pentru medicină”, a spus Kilian.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol