27 septembrie 2022, 6:07

Maxim istoric pentru euro în raport cu leul. Care este cursul afișat astăzi de BNR

Moneda internațională euro a atins astăzi un nou maxim istoric, în raport cu leu care s-a depreciat cu 0,50 de bani (0,10%). Cursul afișat vineri de Banca Națională a României a fost de 4,8492 lei/euro.

Se pare că moneda românească nu este singura care a avut parte de o depreciere, fiind vorba de un context regional care a dus la micșorarea valorii monedelor mai multor state vecine. Explicația a fost oferită de purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, Dan Suciu, potrivit Agerpres.

Totodată, acesta a mai mărturisit că în acest context nu sunt anticipate evoluții majore, parcursul euro fiind unul stabil, doar dacă politicile publice vor încerca să fie din ce în ce mai cumpătate.

„E un record doar din punct de vedere ‘statistic’ pentru că leul a pierdut azi doar jumătate de ban, deci foarte puţin. Există un context regional care a dus la deprecieri ale monedelor din zonă în raport cu euro dar nu anticipăm evoluţii majore în acest sens, dacă politicile noastre publice vor continua să fie cumpătate. Să nu uităm că suntem într-o criză mondială fără precedent şi în acest context chiar şi discuţiile care implică slăbirea echilibrelor economice pe plan local au un ecou mai puternic decât în alte ocazii”, a declarat, pentru Agerpres, Dan Suciu.

Vineri, pe piața interbancară, moneda națională a fost tranzacționată între 4,8425 şi 4,8515 de lei pentru un euro.

Există însă și vești mai bune. Trebuie precizat faptul că leul a reușit să prindă teren în fața dolarului american, care a atins astăzi suma de 4,0915 lei, în scădere cu 0,25 de bani (-0,06%), faţă de cursul de joi, respectiv 4,0940 lei/dolar.

O altă apreciere a mai fost resimțită și în cazul francului elvețian, cu 0,12 bani (-0,02%), motiv pentru care cotația francului a ajuns vineri la 4,4940 lei, comparativ cu 4,4952 de lei/franc, joi.

Sursă Foto:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol