25 aprilie 2024, 4:57

Medic român din Franța, decorat de președintele Emmanuel Macron pentru lupta împotriva COVID

Medicul român Radu Lupescu a fost decorat de președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru contribuția adusă la lupta împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2. Decretul de decorare cu Ordinul național al Meritului a fost publicat în Jurnalul Oficial al Franței.

Lupescu, medic anestezist și președintele Asociației medicilor din clinica Rhena din Strasbourg, a fost decorat pe 31 decembrie alături de alți membri ai personalului medical din Franța pentru eforturile depuse în timpul pandemiei de coronavirus.În decretul publicat în Jurnalul Oficial al Franței, în dreptul numelui său, a apărut și precizarea: 23 de ani de serviciu.

Distincțiile ar fi trebuit acordate de ziua Franței, pe 14 iulie, dar francezii le-au amânat pentru a-i putea onora pe cei care au avut un rol important în lupta pentru combaterea pandemiei.

Invitat de președinte la defilarea de 14 iulie

Medicul român a fost invitat la defilarea de la 14 iulie, de Ziua Franței, de către președintele Emmanuel Macron, în semn de omagiu față de eforturile depuse de medici în lupta cu noul coronavirus.
”Faptul că am fost invitați să participăm arată cu adevărat pentru mine că implicarea noastră a fost înțeleasă și că am fost la un moment dat elementul esențial în lupta contra pandemiei”, a declarat el atunci, potrivit rfi.fr.

El a fost printre primii medici români care au avertizat încă de la debutul pandemiei că unul dintre marile pericole este supra-aglomerarea spitalelor și reducerea în acest fel a capacității medicilor și asistentelor de a gestiona afluxul uriaș de bolnavi, amintește G4media.

A avertizat în legătură cu supraaglomerarea spitalelor

În România numărul total de cazuri este încă mic, ceea ce înseamnă că măsuri drastice pot încă evita sau limita epidemia. Repet ceea ce am spus in postul precedent: virusul nu este foarte periculos la nivel individual, pentru persoanele tinere, sănătoase si fără comorbidități (adică alte afectiuni pulmonare, cardiovasculare, renale, probleme de imunitate). Virusul este insă periculos la nivelul unei populații intregi pentru că propagarea lui poate duce la saturarea sistemului de sănătate, cu o supramortalitate datorată necesității tratării unui număr mare de bolnavi într-un interval scurt”, scria Radu Lupescu încă din 12 martie.

”Știm după citirea articolelelor publicate in NEJM si Lancet (printre altele) că contaminarea se face in multe cazuri înaintea apariției simptomelor. Asta este diferit de epidemia SARS din 2003 când in majoritaea cazurilor transmisia se făcea dupa aparitia primelor simptome. Ce nu știm deocamdată despre infecția COVid-19 este procentajul de transmisie inainte de apariția simptomelor, ceea ce nu permite crearea unui model matematic care sa ne spună cand trebuie luate măsurile de izolare. Știm însă că contagiozitatea (adica R0 de care am mai vorbit este de aproximativ 2,2, deci fiecare persoana infectează in medie 2,2 alte persoane)”, spunea tot el în luna mai.
La 30 octombrie, Radu Lupescu a fost invitatul lui Vlad Craioveanu la emisiunea ”Ochii pe mine”, la Aleph News:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol