29 noiembrie 2021, 20:00

Albul din hainele medicilor influențează pacienții

Modul în care este îmbrăcat un medic influențează pacienții. Cel mai înalt grad de încredere este acordat specialistului care poartă o haină albă.

Îmbrăcămintea medicilor s-a schimbat mult de-a lungul timpului, dar un sondaj efectuat în Florida a arătat că o mare majoritate (73%) dintre pacienții internați la un departament de dermatologie au preferat să vadă haina albă peste cămașă și cravată sau bluză, indiferent de motivul vizitei medicilor sau asistenților.

Cercetătorii au reunit câteva sute de adulți (în medie, cu vârsta de 36 de ani) cărora le-au arătat fotografii cu bărbați și femei prezentați ca profesioniști din domeniul sănătății. Prima fază a experimentului a constat în a atribui o notă de încredere bazată pe îmbrăcămintea medicului. Pe o scală de cinci, haina albă a obținut 4,9, comparativ cu 3,1 pentru hainele obișnuite.

Un alt punct important și foarte regretabil se referă la faptul că, deși au un aspect similar, femeile sunt percepute ca fiind mai puțin profesionale decât bărbații. Pe de altă parte, atunci când sunt prezentați ca medici, bărbații și femeile sunt recunoscuți ca chirurgi sau non-chirurgi, în funcție de îmbrăcăminte. Cu toate acestea, atunci când nu este menționată specialitatea, oamenii identificeă mai mult femeile ca non-medici, ci ca tehnicieni medicali sau asistente medicale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.