15 aprilie 2024, 2:02

Medicii caută soluții pentru a se proteja de atacurile cibernetice

Pentru a proteja medicii în cazul atacurilor cibernetice, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti organizeză în cursul săptămânii viitoare, o conferință online cu tema ”Cum să ne protejăm cibernetic cabinetul medical”.

Evenimentul se adresează în primul rând medicilor care lucrează în cabinete din ambulatoriul de specialitate și medicina de familie, dar și oricăror alți medici doritori, a spus prof.dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor București, în emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Speakeri specialiști în securitate cibernetică vor furniza medicilor informații esențiale și utile despre modalitățile prin care aceștia își pot proteja sistemele informatice și confidențialitatea datelor medicale ale pacienților.

„Siguranța datelor medicale este extrem de importantă atât pentru pacienți, cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății și este esențial și util ca medicii să fie pregătiți să răspundă cât mai bine acestor provocări cibernetice”, a spus prof.dr.Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog, președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Conferința este organizată ca un răspuns al Colegiului Medicilor din Municipiul București și o acțiune directă în sprijinul medicilor în contextul atacului cibernetic din noaptea de 11 spre 12 februarie 2024, care a afectat unități medicale din țară și din București și care a subliniat, totodată, importanța unei securități cibernetice în mediul medical.

Atac cibernetic de proporții. 20 de spitale afectate

Un atac cibernetic masiv a afectat activitatea a 20 de mari spitale din întreaga ţară.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică desfăşoară o investigaţie după ce 20 de spitale care folosesc platforma informatică Hipocrate au fost afectate în ultimele două zile de un atac cibernetic. Un al 21-lea spital, cel de pediatrie, din Piteşti, a fost afectat încă de sâmbătă.

Celelalte 79 de unităţi din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet şi sunt supuse unor investigaţii suplimentare pentru a se stabili dacă au fost sau nu ţinta vreunui atac.

Majoritatea spitalelor afectate au copii de siguranţă ale datelor, ceea ce ar putea permite restaurarea mai uşoară a serviciilor atunci când situaţia va reveni la normal.

În Bucureşti, printre unităţile medicale vizate de atac se află şi Spitalul de Urgenţă Floreasca, a cărui conducere a dispus întreruperea legăturii la internet.

Purtătorul de cuvânt, doctorul Bogdan Opriţa, a precizat că, în ciuda acestei măsuri, activitatea s-a desfăşurat normal.

„Conducerea spitalului a fost informată că există atacuri cibernetice asupra platformei informatice Hipocrate şi imediat a luat măsura întreruperii legăturilor internet al acestei platforme cu exteriorul pentru ca să nu se întâmple un astfel de atac şi asupra spitalului nostru. Trebuie să precizăm că această măsură nu a dus la sulburări în funcţionarea acestei platforme în interiorul spitalului, respectiv, la înregistrarea pacienţilor, la internarea lor, solicitările de analize, investigaţii paraclinice, şi toată activitatea s-a desfăşurat normal”, a spus Bogdan Opriţa.

Sistemul Hipocrate este cel care interconectează activităţile medicale din spitale cu Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă acesta nu mai funcţionează, nu pot fi raportate serviciile medicale către CNAS.

Amintim că recent un alt atac informatic a afectat site-ul Camerei Deputaţilor, de unde au fost furate sute de documente, inclusiv unele care nu sunt destinate publicului.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 12/13 februarie 2024. Invitată: prof.dr.Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Sursa foto: DPA


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol