28 aprilie 2024, 8:41

Medicii de familie și specialiștii din ambulatoriu ameninţă că îşi vor închide cabinetele. Cer revenirea la tarifele pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru din 2023

Medicii de familie şi cei din policlinici (ambulatoriul de specialitate) ameninţă că îşi vor închide cabinetele, după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a propus scăderea valorii punctului pentru serviciile medicale acordate.

De notat că ambulatoriile de specialitate se adresează cel mai mult populației obișnuite cu venituri mici/ medii. Cei cu venituri mai mari, cu abonamente la rețele mari de sănătate se adresează mai puțin specialiștilor din ambulatoriu. Deci dacă aceștia dispar, va fi afectat tocmai acest segment al populației.

Medicii spun că veniturile lor ar urma să fie mult mai mici din februarie, cu procente cuprinse între 30 şi 50%. Reducerea sumelor decontate pentru pacienţii de pe liste şi pentru consultaţii este prevăzută într-un proiect pus în transparenţă publică de CNAS săptămâna trecută, dar reprezentanţii medicilor spun că astfel de propuneri nu ar trebui să existe, în contextul în care în toată ţara – şi mai ales în zonele rurale – numărul medicilor de familie este tot mai mic.

Publicarea în transparența decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie si medicina din ambulatoriu, are drept consecință imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare si împovărătoare așteptate în anul 2024, creșterea inflației și introducerea de noi mecanisme de control și sancțiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistența medicală primară și pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps. Ca urmare a acestor modificări multe cabinete se vor închide, activitatea celor rămase se va reduce considerabil pentru a face față cheltuielilor și se descurajează abrupt deschiderea de noi cabinete care să umple deficitul imens deja cunoscut din sistemul de sănătate.

Cu alte cuvinte, este vorba despre 𝘀𝗰𝗮̆𝗱𝗲𝗿ea 𝗰𝘂 𝟮𝟳% 𝗮 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗱𝗲𝗰𝗼𝗻𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝟰𝟴.𝟲 𝗹𝗮 𝟯𝟱.𝟲 𝗥𝗢𝗡. Cu alte cuvinte, o consultație în ambulator în România ar putea fi decontată cu suma de 35,6 RON, echivalentul a aproape 9 EURO. ”Revenim la anul 2020, dar cu prețurile din 2023 la utilități, chirii, rate, echipamente, semnături electronice, evaluări și acreditări, birotică, salarii ale colegilor noștri asistenți medicali, personal de curățenie, impozite și taxe”, reclamă medicii.

Reprezentanţii medicilor de familie din Bucureşti şi Ilfov solicită revenirea fără întârziere la tarifele pentru servicii medicale stabilite pentru ultimul trimestru de anul trecut.

Ei cer încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024, pe actualele valori ale sumelor decontate pentru pacienţii de pe liste şi pentru consultaţii.

”Și încă ceva despre care nu se vorbește, când plecăm în concediu, sunt zero consultații, astfel încât, este zero venit. Oare câti dintre angajații din alte domenii sau alte unități sanitare se confruntă cu un concediu neplătit? Și oare câți dintre medicii pregătiți în România, plecați în alte state, se confruntă cu această situație? Care vor fi urmările în cazul în care pacienții vor fi nevoiți să se orienteze în număr și mai mare spre unitățile medicale din domeniul public? – colegii noștri de acolo sunt deja într-un serviciu suprasaturat. Cum putem oferi în continuare servicii medicale de calitate în contextul subfinanțării unui sistem…oricum subfinanțat?”, mai spun medicii.

Solicitările vin în contextul în care CNAS a pus în transparenţă publică un proiect al contractului-cadru ce prevede scăderea valorii punctului pentru serviciile medicale.

Aceasta ar însemna, potrivit medicilor de familie diminuarea, veniturilor lor cu procente cuprinse între 30%-50%, iar asistenţa medicală primară şi cea din ambulatoriu de specialitate va ajunge la pas de colaps.

De exemplu, în judeţul Hunedoara este un deficit de aproape 200 de medici de familie. Constantin Gheorghiu este medic de familie la Petroşani şi spune că a aflat cu stupoare că ar urma să primească mai puţini bani pentru consultaţii, în condiţiile în care vin tot mai mulţi pacienţi, iar deficitul de medici de familie este în continuă creştere.

„Acum au scăzut drastic. Să ştiţi că se discută la nivel naţional să punem parafa jos, să închidem cabinetele”, SPUNE Constantin Gheorghiu.

Noile valori ale punctelor, atât pentru asistenţa medicală primară, cât şi pentru ambulatoriul de specialitate, au apărut în transparenţă decizională pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Adrian David, managerul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, spune că a discutat deja cu medicii de familie.

„Să reducă veniturile. Din calculele noastre, se propune o reducere cu 30%. Clar că sunt nemulţumiri. Urmează să se facă demersuri”, spune Adrian David.

În judeţul Hunedoara există un deficit de aproape 200 de medici de familie, iar cei aflaţi în activitate sunt deja la pensie ori trecuţi de 60 de ani. Doar doi medici de familie au venit în judeţ în ultimul an.

Există și o petiție în acest sens, pe care medicii speră că o vor semna cât mai multe persoane:

https://campaniamea.declic.ro/petitions/se-intentioneaza-falimentarea-medicilor-din-ambulatoriul-de-specialitate?source=whatsapp

Carla Tănasie, jurnalist Digi24, comentează situația: ”Lucrurile nu arată bine deloc, dacă ne uităm în primul rând la vârsta medicilor de familie. Sunt aproape 4.000 de medici de familie care ar putea să iasă la pensie. Sunt aproape 3.000 care au vârsta cuprinsă între 65 și 69 de ani și sunt peste 800 care au peste 70 de ani. Ei spun că dacă acest proiect rămâne decizie și va intra în vigoare de la 1 februarie, atunci preferă să iasă la pensie. Asta înseamnă că sistemul de medicină de familie va rămâne fără 4.000 de medici de familie, în condițiile în care oricum este un deficit foarte mare. Sunt sute de localități fără medici în acest moment”. 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni, că valoarea serviciilor medicale decontate medicilor de familie se stabileşte prin negociere cu CNAS, urmând ca eventualele diferenţe faţă de finalul anului trecut să fie acoperite la rectificarea bugetară.

Alexandru Rafila: „Este un buget aprobat de Parlament. (…) Prima prioritate este, în continuare, dezvoltarea serviciilor medicale ambulatorii şi dezvoltarea serviciilor de medicină de familie care trebuie finanţate astfel încât să reflecte importanţa acestei activităţi. Prin activitatea lor sunt degrevate cheltuielile şi activitatea din mediul spitalicesc.

Există un proces legal de negociere şi în urma acestei negocieri diferenţele între finanţarea din cea de-a doua parte a anului 2023 (…) şi situaţia actuală să fie cât mai mici şi să permită la o eventuală rectificare bugetară completarea fondurilor. (…) Sper ca negocierile să poată duce la o concluzie favorabilă. (…) Negocierile şi contractele se încheie cu CNAS, iar finanţarea este aprobată de Ministerul Finanţelor. (…) Pe măsurile ce colectările la buget vor fi mai bune, această problemă se va rezolva”.

Ministrul a precizat că există bani pentru finanţarea celor 2.450 de proiecte aprobate prin PNRR, până la finalul anului 2023 fiind depuse 143 de cereri de plată, potrivit Agerpres.

UPDATE

Colegiul Medicilor din România a solicitat, astăzi, retragerea proiectelor puse în dezbatere publică de Casa Națională de Asigurări de Sănătate privind valoarea punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate.

Solicitarea vine după ce au izbucnit deja proteste ale medicilor din acest domeniu, cu câteva zile înainte de negocierile propuse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru data de 18 ianuarie.

Potrivit reprezentanților CMR, este obligatorie consolidarea rolului medicinei primare în sistemul de sănătate, care va determina scăderea internărilor evitabile, a risipei de resurse financiare și creșterea satisfacției pacienților.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol