8 decembrie 2024, 2:05

Megaproducția cinematografică „Dune” ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine criza climatică

„Dune”, romanul clasic science-fiction al lui Frank Herbert din 1965, abordează teme ecologice și chiar a prezis câteva probleme cu care ne confruntăm în acest moment în lumea reală. Herbert a fost un pionier al science-fiction-ului cu temă climatologică și ecologică, gen numit și „cli-fi”.

Adaptarea cinematografică recentă a romanului „Dune” în regia lui Denis Villeneuve se bucură de o popularitate enormă în rândul publicului, la nivel global.

În cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul nu numai că și-a menționat preocupările legate de schimbările climatice, dar a subliniat și că noul său film abordează un mesaj ecologic.: „Pe atunci [in anii ‘60] Frank Herbert făcea un portret al secolului XX, dar cred că a devenit din ce în ce mai mult o predicție a ceea ce se va întâmpla în secolul 21.”

Pentru că a fost printre primii scriitori care au contemplat schimbările ecologice la scară planetară, dar și pentru că a arătat cât de dependenți suntem de mediul înconjurător, Frank Herbert a devenit popular printre climatologi.

Lucrări de ficțiune ca „Dune” sunt extrem de importante, deoarece funcționează ca o alertă despre potențialele pericole din viitor. Filmele de tip blockbuster ar putea face mai abordabile subiecte dificile precum criza climatică pentru toate tipurile de public, mai ales că au un format mai stimulant și mai imersiv.

„Dune” ne face să reflectăm și asupra modului în care sunt exploatate resursele naturale, cum este cazul petrolului, și până la ce punct poate merge exploatarea acestuia.

Pe lângă abordarea sa profetică, „Dune” oferă și strategii fezabile și idei de soluții tehnologice pentru supraviețuirea și adaptarea la medii și condiții climatice foarte dure.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol