30 ianuarie 2024, 13:03

Menopauza ar trebui să fie „protejată de lege la fel ca rasa și religia”, spun parlamentarii britanici

Parlamentari britanici au cerut guvernului să modifice Legea egalității, astfel încât femeile să nu fie restricționate de „politici rigide de îmbolnăvire” la locul de muncă, scrie The Telegraph.

Menopauza ar trebui să fie clasificată ca o caracteristică protejată, cum ar fi rasa sau religia, a spus un grup de parlamentari multipartit.

Un raport al Comitetului pentru femei și egalitate a constatat că femeile aflate la menopauză își reduc orele de lucru sau responsabilitățile sau își părăsesc locul de muncă, după ce s-au confruntat cu simptome și au primit puțin sprijin din partea angajatorilor.

Grupul interpartit a cerut guvernului să numească un ambasador pentru menopauză pentru a susține bunele practici la locul de muncă și să încerce „concediul de menopauză” specific, astfel încât femeile să nu fie restricționate de „politici rigide de îmbolnăvire”.

Femeile aflate la menopauză nu sunt deservite sau protejate de legea actuală, susțin parlamentarii, iar angajatorii au „conștientizare slabă” cu privire la sănătatea și siguranța și legea egalității referitoare la această afecțiune.

„Deși legea protejează pe bună dreptate femeile împotriva discriminării legate de sarcină și maternitate, nu protejează în mod specific menopauza”, se spune în raport.

„Acest lucru este anormal, având în vedere că toate femeile vor experimenta menopauza, în timp ce nu toate femeile se confruntă cu sarcina.

„Este nesatisfăcător faptul că femeile aflate la menopauză trebuie, în schimb, să se prezinte frecvent ca suferind de o dizabilitate pentru a face o cerere eficientă.” Prin urmare, ar trebui creată o nouă „caracteristică protejată” a menopauzei, se spune în raport, dar admite că aceasta va necesita „elaborare și consultare atentă”.

„Guvernul ar trebui să lanseze o consultare cu privire la modul de modificare a Legii privind egalitatea pentru a introduce o nouă caracteristică protejată a menopauzei, inclusiv obligația de a oferi ajustări rezonabile angajaților aflați la menopauză”, a adăugat acesta.

În conformitate cu Legea privind egalitatea, următoarele caracteristici sunt deja protejate; vârstă, dizabilitate, schimbare de gen, căsătorie și parteneriat civil, sarcină și maternitate, rasă, religie sau convingeri, sex și orientare sexuală.

Un purtător de cuvânt al guvernului a spus că va lua în considerare recomandările Comitetului.

„Am pus sănătatea femeilor în fruntea agendei prin publicarea unei strategii pentru sănătatea femeilor pentru Anglia, numirea primului ambasador al sănătății femeilor și luând măsuri pentru a crește oferta și a reduce costul terapiei de substituție hormonală”, au adăugat ei.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol