18 mai 2024, 13:36

Meseriile viitorului vor fi în strânsă legatură cu robotica și inteligența artificială

Pentru a face față schimbărilor de pe piața muncii, școala ar trebui le ofere copiilor pregătirea necesară în aceste domenii. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă în toate școlile din România.

Andreea Paul este unul dintre puținii oameni care de aproape un deceniu încearcă să acopere acest gol în educația elevilor, din dorința de a crește nivelul de adaptabilitate al viitoarelor generații la noile cerințe ale angajatorilor.

Lansează anual “Ghidul meseriilor viitorului”, aflat la cea de V-a ediție, și are un program de dotare școlilor cu “Smart Lab INACO”.

Până acum au beneficiat de acest program 20 de unități de învățământ din medii diverse.

Multe din joburile cu caracter repetitiv vor dispărea, acestea urmând să fie preluate de roboți și vor apărea unele noi care vor pune accent pe creativitate.

Între meseriile amenințate cu dispariția după anul 2030 Andreea Paul a menționat, la emisiunea ”Serviciului de noapte”, de la Radio România Actualități, încasatori parcare, operatori telefonie, cititori contoare, lucrători poștali, curieri, secretare și asistente, muncitori tipografi și dactilografi, reporteri de știri și corespondenți, crainici radio și TV, operatori proiecție film, asistenți farmacie, tehnicieni terapie respiratorie, formatori educație primară și secundară, funcționari bancari și cei administrativi.

Cum arată topul locurilor de muncă de succes până în 2050?

Cei mai căutați vor fi specialiștii în robotică și IA, dezvoltatorii de software și aplicații IT, directorii de vânzări, analiștii de marketing, asistenții medicali, fizioterapeuții, logopezii, managerii medicali și consilieri financiari.

Andreea Paul spune că dispariția unor meserii nu trebuie să ne îngrijoreze deoarece de fiecare dată numărul noilor profesii este semnificativ mai mare decât al celor care dispar.

Profesiile de succes în viitor vor necesita din ce în ce mai mult competențe „digitale” și „umane”, iar în următorii 25-50 de ani, principalele meserii ale viitorului vor fi legate de următoarele domenii: Publicitate, Afaceri, Divertisment, Învățământ, Îngrijirea persoanelor în vârstă, Social media și internet, Calculatoare, Robotică, Cercetarea spațială, Energie și Mediul înconjurător, Sănătate și Medicină.

Cum ne pregătim pentru viitor?

Andreea Paul vorbește despre recalificare și învățare permanentă pentru că esența pieței muncii de mâine va fi schimbarea și flexibilitatea:

“Sub presiunea schimbărilor tehnologice, climatice, sociale, angajatul sau antreprenorul va trebui să fie flexibil în a se adapta la schimbările permanente pe care le va cunoaște cererea de produse și servicii. Învățarea și școala ar trebui să devină exponențiale și în acest scop, este nevoie să construim laboratoare educaționale digitale inteligente SMART LAB 4.0, pentru a le dezvolta tinerelor generații cultura anticipării, capacitatea de a identifica semnalele viitorului, pentru a-i obișnuipe copii cu noile tehnologii și cu locurile de muncă ale viitorului, atât în școlile profesionale, cât și în cele teoretice.” Andreea Paul

Cuvintele-cheie pentru angajații de mâine vor fi: creativitate, adaptabilitate, transdisciplinaritate, gândire computațională și inteligență emoțională.

Dacă ești elev, student, cadru didactic, părinte sau bunic, dacă ești activ pe piața muncii și vrei să afli mai multe despre meseriile viitorului, dar și despre cum va arăta viitorul, urmărește emisiunea aici:

Emisiunea poate fi urmărită și pe pagina de Facebook.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol