16 aprilie 2024, 4:53

Meta blochează mesageria pe Instagram pentru minori

În fața acuzațiilor din Statele Unite și Europa privind influența negativă asupra sănătății mintale a adolescenților, compania Meta a anunțat că va implementa măsuri noi pentru a oferi o protecție mai bună utilizatorilor săi mai tineri, cu accent pe Instagram, rețeaua socială extrem de populară.

”Înainte ca un adolescent să poată ajusta anumite setări în Instagram, acum va trebui să primească aprobarea părinților prin intermediul instrumentelor de control parental ale aplicației,” a anunțat compania din California.

Prin urmare, un utilizator minor va avea nevoie de aprobarea directă a părinților săi pentru a-și face contul public, pentru a accesa conținut considerat „sensibil” sau pentru a avea posibilitatea de a primi mesaje de la persoane pe care nu le urmărește deja pe platformă.

Meta (compania-mamă a Facebook, Instagram și Whatsapp, printre altele) dorește să „protejeze mai bine adolescenții împotriva contactelor nedorite” și să „permită părinților să aibă un control mai eficient asupra experienței online a copiilor lor”.

Pentru minori, funcția de mesagerie va fi acum automat blocată, astfel încât să nu poată primi mesaje de la persoane pe care nu le-au adăugat deja pe Instagram.

La sfârșitul lunii octombrie, peste patruzeci de state americane au intentat proces împotriva Meta, considerând că platformele sale afectează „sănătatea mentală și fizică a tineretului”, menționând riscurile de dependență, hărțuire online sau tulburări alimentare.

„Meta a exploatat tehnologii puternice și fără precedent pentru a atrage și, în cele din urmă, a prins în capcană tineri și adolescenți pentru profit”, au afirmat procurorii generali în plângere.

Potrivit acestor state, atât democrate, cât și republicane, compania californiană a „ascuns practicile prin care aceste platforme exploatează și manipulează consumatorii cei mai vulnerabili și a ignorat daunele semnificative provocate sănătății mentale și fizice a tinerilor din țara noastră”.

Comisia Europeană, pe de altă parte, a anunțat în noiembrie că a deschis o anchetă asupra măsurilor implementate de Meta și Snap (Snapchat) pentru a proteja minorii, în special „sănătatea fizică și mentală” a acestora, după un demers identic care a vizat TikTok și YouTube.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol