25 aprilie 2024, 9:39

Metodă revoluţionară cu potențial de aplicare în medicină, descoperită de doi tineri români

Doi tineri de la Facultatea de Inginerie din Galaţi au impresionat cu o lucrare ce vizează deformarea plastică a aliajelor la cea de-a 11-a ediţie a Conferinţei Naţionale „Zilele Cercetării Ştiinţifice Studenţeşti“ din Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (Târgu Jiu).

Cercetările studenţilor Cristian Marcu (23 de ani), anul III la Facultatea de Inginerie din Galaţi, specializarea Ştiinţa Materialelor, şi Gena-Mihaela Vlej (21 de ani), tot în anul III la aceeaşi facultate, specializarea Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, vizează un domeniu de top din Ştiinţa Materialelor: nanomateriale cu memoria formei. Lucrarea lor, cu titlul „Deformarea plastică a aliajelor cu memoria formei“, a obţinut locul al doilea la secţiunea Tehnică şi Aplicaţii Medicale, având deci potenţial de aplicare în medicină în viitorul apropiat.

Descoperirea celor doi studenţi este extrem de importantă, pentru că, în prezent, nanomaterialele supuse la torsiune şi presiune prin procedeul clasic trebuie să fie tratate termic pentru a reveni la forma iniţială, fiind necesară aplicarea ulterioară a unui tratament de recoacere, sub temperatura de recristalizare, pe când prin procedeul gândit de Cristian şi Mihaela, materialele îşi păstrează memoria formei şi toate proprietăţile, fiind vorba în acest caz de o combinaţie între nichel şi titan.

Sursa adevarul.ro

Aliajele cu memoria formei fac parte din grupa materialelor inteligente. Datorită proprietăţilor speciale pe care le au, acestea oferă largi domenii de aplicare. Aliajele cu memoria formei au constituit încă de la începutul descoperirii lor o latură inedită şi interesantă a metalurgiei prin modul în care pot transforma direct energia termică în lucru mecanic.

Acest gen de aliaje oferă o multitudine de posibilităţi pentru diferite aplicaţii din industrie, deoarece deţin proprietăţi unice, care le transformă în materiale multifuncţionale. Deformarea plastică severă, care are capacitatea de a produce materiale nanocristaline şi submicrocristaline, reprezintă un mod de a îmbunătăţi considerabil proprietăţile nichelului şi titanului.

Lucrare cu aplicaţii în medicină

Procedura creată de cei doi tineri conduce la realizarea unei structuri ultrafine şi chiar a unor grăunţi nanometrici, îmbunătăţind considerabil proprietăţile mecanice şi de memorie a formei. Procesul dezvoltat de studenţii gălăţeni nu necesită tratamente termice ulterioare, deoarece căldura creată în sistem determină ceea ce se numeşte în limbaj de specialitate recristalizarea dinamică, ceea ce înseamnă că nanomaterialele îşi menţin proprietăţile de memorie, direct după deformarea plastică severă.

Aplicaţiile descoperirii sunt nelimitate, în special în medicină, nanomaterialele putând fi folosite la proteze dentare şi proteze pentru şolduri, combinaţia nichel-titan fiind biocompatibilă, adică nu provoacă reacţii de respingere ale organismului şi are o rezistenţă foarte mare la coroziune, conform adevarul.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol