24 mai 2022, 10:45

La metrou vor fi benzi speciale pentru persoanele cu deficienţe de vedere

Toate cele 63 de stații de metrou din București vor fi dotate cu benzi speciale și semnalizare de tip Braille pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Contractul pentru execuția lucrărilor de accesibilizare va fi semnat cu constructorul SOMET, pentru 17,5 milioane de lei și o durată de execuție de 14 luni.

Investiția este finanțată din fonduri europene nerambursabile, dintre care 17 milioane lei prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM). Somet este constructorul care lucrează în Berceni pentru extinderea magistralei M 2 Berceni-Pipera.

Accesibilizarea stațiilor de metrou constă în dotarea stațiilor de metrou cu următoarele elemente:

  • benzi speciale din elemente de oțel inoxidabil;
  • elemente tip „linie” și elemente tip „punct” aplicate direct pe suprafața existentă a stațiilor de metrou, pentru 49 stații (Magistrala 1: 22 stații, Magistrala 2: 14 stații, Magistralei 3: 9 stații, Magistrala 4: 4 stații);
  • panouri de semnalistică Braille (pentru toate cele 63 stații);
  • anouri tip 1: panouri de informare generală exterioare, montate la suprafață, în dreptul fiecărui acces al stației;
  • panouri tip 2: panouri interactive de informare generală interioare, montate în vestibule, în zonă necontrolată;
  • panouri tip 3: panouri de informare grupuri sanitare.

 

Singurele staţii de metrou care au deja elemente de semnalizare pentru persoanele cu deficienţe de vedere (benzi speciale din dale ceramice) sunt cele de pe Magistrala M 5, deschisă în septembrie 2020 şi alte patru staţii de pe Magistrala M 4 (Jiului, Laminorului, Parc Bazilescu şi Străuleşti), deschise între 2011 şi 2017.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol