29 martie 2024, 1:16

Micii eroi ai perioadei de izolare. Cum îi afectează pe copii efectele pandemiei de coronavirus

Unii dintre eroii acestei perioade sunt, cu siguranță, cei mici, care au rezistat eroic în izolare, departe de colegi sau de partenerii de joacă din parc.

În această perioadă, am ales să privim mai mult spre adevăratele catastrofe pe care pandemia de coronavirus le-a scos la iveală (lipsa de materiale de protecție, incompetența autorităților sau dezolanța oamenilor), însă am uitat să salutăm răbdarea și efortul susținut realizat de cei mici, care deși nu înțeleg foarte bine prin ce trecem, sunt și ei parte a celor care se supun regulilor stricte impuse de autorități.

Editiadedimineata.ro a stat de vorbă cu Adina, o tânără educatoare la început de drum, care a ales această meserie datorită dragostei și plăcerii de a fi în preajma copiilor. Printre principalele calități ale unui educator, Adina ne-a menționat că empatia este cheia în interacțiunea cu copiii. Tot ea mai spune că dragostea și afecțiunea pe care le primește din partea celor mici i-a dat curajul de a face mai mult, de a modela comportamente și de a educa. 

Iubesc ceea ce fac și doresc să continui pe termen lung”, a menționat aceasta. 

Cu Adina am discutat despre principalele probleme cu care se confruntă cei mici în această perioadă, care este modul în care interacționează atât cu ei, cât și cu părinții, cum decurg activitățile și ce ar trebui să știe cei mici despre toată această situație, prin care trecem cu toții.

Editiadedimineata.ro: Cum alegeți să țineți legătura cu cei mici în această perioadă? 

Adina (educatoare): Este o perioadă dificilă atât pentru cadrele didactice cât și pentru elevii sau preșcolarii din învățământ, fiind supuși unor eforturi mai mari pentru a participa la actul didactic.

În această perioadă fiecare instituție de învățământ și-a ales liber propria modalitate de a ține legătura cu cei mici. Gestionarea activităților  și interacțiunea ce cei mici, dar și cu părinții se face prin intermediul platformei Kinderpedia sau pe WhatsApp.

Pin intermediul acestei platforme se pot desfășura activități online, se poate încărca planificarea săptămânală a activităților ce urmeză să fie desfășurate și se pot încărca poze cu cei mici.

Noi, cadrele didactice, am trimis fotografii cu idei de activități cât mai atractive și distractive iar părinții au fost foarte implicați, având un feedback pozitiv pentru toate activitațile propuse.

În fiecare luni și vineri, obișnuim să ne întâlnim online cu cei mici timp de 30 de minute. Începem prin a ne saluta, apoi fiecare preșcolar își poate exprima gândurile, trăirile și sentimentele pentru colegi. Nu se poate exprima în cuvinte bucuria și emoția de pe chipul lor.

Editiadedimineata.ro: Cât de greu vă este să comunicați cu cei mici? 

Adina (educatoare): Din fericire, părinții au fost cei care au contribuit semnificativ la comunicarea eficientă dintre noi și copii. Ținem legătura zilnic cu părinții și cei mici prin videocall sau prin mesaje, iar pe parcursul zilei am primit fotografii cu copiii.

Editiadedimineata.ro: Cum îi afectează pe copii toată această perioadă? Ce îi nemulțumește și ce explicații primesc din partea părinților? 

Adina (educatoare): Este o perioadă destul de grea pentru cei mici. Această perioadă de izolare produce copiilor o stare de nemulțumire și de agitație. La început au fost foarte încântați că vor rămâne acasă cu părinții, dar pe parcurs au început să își dorească din ce în ce mai mult să se reîntoarcă la grădiniță și să își revadă colegii. Sunt foarte mulți copii care nu înțeleg această despărțire bruscă de colegi și nemulțumirea cea mai mare a acestora este aceea ca nu se pot juca cu alți copii, acest lucru fiind o normalitate greu de gestionat. 

Editiadedimineata.ro: Ce sfaturi le dați părinților? Cum ar trebui să le explice celor mici realitatea crudă?

Adina (educatoare): Părinții ar trebui să le explice copiilor care sunt cauzele izolării și riscurile la care se predispun în cazul în care vor merge la grădiniță. Este foarte important modul în care părinții au explicat celor mici această realitate cu care ne confruntăm,  deoarece aceștia se pot speria. 

Copiii care nu spun lucruri trăsnite

Ce este coronavirusul și cum ne afectează pe noi? Răspunsurile oferite de cei mici sunt pe atât de delicioase, dar conțin și frânturi ale informațiilor greu de digerat chiar și pentru adulți.

Maria, în vârstă de 9 ani, ne spune că COVID-19 este: „O boală care este provocată dacă noi nu ne spălăm pe mâini. Dacă noi nu ne spălăm pe mâini, dăm la alții, alții, alții, când strănutăm noi punem microbul pe masă, pe clanță, pe lift și alții când apasă sau ating iau gripă, microbul respectiv și noi atunci trebuie să ajungem la spital, dacă unul se îmbolnăvește.” 

Mathias, 3 anișori, crede că virusul: „Te bagă în spital și din cauza lui luăm pastile scârboase” . El mai știe că „Virusul este la București” și a rugat-o frumos pe mama lui să îl ajute să ajungă acolo pentru a căuta virusul pe care plănuiește să-l gâdile: „Să-l gâdil până îl bag în spital, pentru că este rău.” 

Alex, 5 ani, spune că pentru el coronavirusul este: „Ca atunci când am avut bube (rubeolă) și m-a ținut mami acasă și dup-aia a venit vacanța și am stat mult în casă că era frig.”

Eva, 8 ani, are altă explicație: „Corona e cum se îmbolnăveau oamenii de mult și nu aveau mediacmente. Se ia repede și e periculos dacă nu avem grijă.” 

sursa foto:huggies.co.il


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol