26 mai 2022, 16:26

„Micul Prinț” se întoarce acasă. Manuscrisul cărții va fi expus la Luvru

Manuscrisul „Micului Prinț” al lui Antoine de Saint-Exupéry, care nu a fost prezentat niciodată în Franța, va fi expus la Paris din februarie până în iunie 2022, a anunțat miercuri Musée des arts décoratifs.

Aviatorul și scriitorul Antoine de Saint-Exupéry  a scris această poveste la New York, unde se afla în exil, între iunie și noiembrie 1942.

Povestea manuscrisului

Manuscrisul nu a mai părăsit Statele Unite de atunci: autorul îl încredințase unei prietene, Silvia Hamilton, înainte de a pleca să lupte în Africa de Nord în primăvara anului 1943. Această prietenă l-a vândut apoi la Morgan Library & Museum în 1968.

Această instituție privată va împrumuta manuscrisul Muzeului din Paris, care găzduiește în perioada 17 februarie – 26 iunie în aripa sa a Palatului Luvru expoziția „Întâlnirea cu Micul Prinț”.

Expoziția va cuprinde „peste 600 de piese”, inclusiv „picturi, schițe și desene – în cea mai mare parte inedite – dar și fotografii, poezii, decupaje din ziare și extrase din corespondență”.

Literatură de talie mondială

„Micul Prinț”, care povestește aventurile de pe diverse planete ale unui băiat naiv, dar filozofic, este unul dintre cele mai mari succese din istoria literaturii mondiale.

După publicarea sa în franceză și engleză la New York în 1943, Saint-Exupéry a fost ucis în timpul unei misiuni în Marea Mediterană în iulie 1944.

Autorul nu știa așadar nimic despre soarta prodigioasă a acestei lucrări, publicată în Franța abia în 1946 și tradusă astăzi în peste 300 de limbi.

Succesul său global se datorează mult și desenelor care o ilustrează și care au gravat imaginea tânărului personaj în memoria colectivă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol