20 aprilie 2024, 19:25

Viața și moartea Mihaelei Runceanu, subiectul a două spectacole la Teatrul Apollo111

Teatrul Apollo111 anunță DISCO ’89, o serie de spectacole care prezintă mai multe viziuni asupra vieții și morții uneia dintre cele mai populare artiste din România comunistă: Mihaela Runceanu. Catinca Drăgănescu și Gabriel Sandu vor pune în scenă câte un spectacol, propunând abordări diferite, dar construite în jurul legendei care înconjoară personalitatea și finalul tragic al cântăreței, încă învăluit în mister și teorii ale conspirației. Seria DISCO ’89 este bazată pe o cercetare de peste trei ani.

„Cele 7 morți ale Mihaelei Runceanu”

Punerea în scenă de Catinca Drăgănescu va avea premiera pe 23 septembrie. Rolul principal este jucat de actrița Oana Pușcatu, iar distribuția este completată de:

  • Cristina Drăghici
  • Silvana Negruțiu
  • Vlad Galer
  • István Téglás.

 

Gabi Albu și Marius Nițu semnează scenografia, iar Ana Cârlan, proiecțiile video. Muzica spectacolului este creată de muzicianul Xenti Runceanu, verișorul Mihaelei Runceanu, și va include și cele mai cunoscute refrene ale acesteia. Biletele pentru premieră au fost puse în vânzare online.

Pornit de la interviuri și materiale documentare, spectacolul reprezintă o imaginare din multiple perspective a ultimelor zile din viața Mihaelei Runceanu. Fiecare personaj deține o parte de adevăr, nimeni nu cunoaște însă ȋntregul. Spectatorul este invitat să-și construiască propria versiune asupra felului ȋn care s-au desfășurat evenimentele, de-a lungul unui voiaj în măruntaiele universului optzecist, pe acorduri de Mihaela Runceanu.

„O istorie plină de speranță a Mihaelei Runceanu”

Spectacol semnat de Gabriel Sandu, care propune o revizitare a vieții și morții solistei, prin perspectiva ambițiilor și viselor sale, de la fata cu voce caldă din Buzău la solista de prim calibru din ultimii ani de viață. O incursiune în lumea interioară a Mihaelei Runceanu, așa cum poate fi ea înțeleasă în urma unei documentări întinse pe durata a trei ani.

Show-ul îmbină elemente de musical și teatru documentar, generând o structură dinamică, hibridă, poetică, unde investigația jurnalistică și ficțiunea se întâlnesc pentru a acoperi golurile lăsate de istorie. Spectacolul este rezultatul congruenței dintre două generații de artiști – a celor formați în era comunismului târziu și a celor produși de capitalismul tânăr, propunând astfel o dezbatere contemporană necesară asupra trecutului și moștenirii insuficient chestionate a acestuia. Premiera va fi în luna noiembrie, iar biletele și mai multe detalii despre echipa artistică vor fi disponibile la începutul lunii octombrie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol