4 decembrie 2021, 4:05

Prietenia, grija față de natură și poveștile copilăriei, celebrate în sălile de cinema și online, la Minimest

Imaginația nu cunoaște limite în poveștile animate care se pregătesc să-i întâlnească pe cei mici la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. În perioada 8-17 octombrie, titlurile din secțiunea competițională Minimest se întorc pe marile ecrane din București, spre încântarea copiilor care se vor bucura, la această ediție, și de o amplă selecție de lungmetraje dedicate lor.

Filmele din competiție vor putea fi vizionate atât la cinema, cât și online, pe platforma festivalului, de pe orice dispozitiv, de oriunde din România. Proiecțiile dedicate celor mai tineri fani ai animației vor fi însoțite de un program antrenant de ateliere creative. Abonamentele Animest.16, care asigură accesul nelimitat în cinema la toate proiecțiile Minimest (scurtmetraj și lungmetraj), sunt disponibile.

Cele 20 de scurtmetraje selectate în competiție la secțiunea film pentru copii adună o varietate de tehnici de animație (desen 2D, stop motion, 3D, colaj, teatru de umbre animat, elemente din lumea vegetală animate) și mai ales o bogăție de teme ce rezonează cu interesele copiilor de azi:

  • preocuparea pentru un mediu curat și protejarea acestuia
  • prietenia
  • relația dintre generații
  • legătura puternică dintre copii și animalele de companie
  • puterea de a trece cu curaj peste evenimente mai puțin plăcute
  • acceptarea diversității în comunitate
  • respectul față de cei mai puțin norocoși
  • reinterpretarea originală a literaturii pentru copii.

 

Filmele sunt create de profesioniști cu experiență, dar și de studenți în animație la școli de prestigiu din Europa, cu titluri selectate chiar pe lista de filme eligibile la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat. Scurtmetrajele Minimest se adresează mai ales copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, dar pot fi vizionate cu plăcere și de către adulți. În buna tradiție a festivalului, cel mai bun scurtmetraj pentru copii va fi ales de către un juriu format din trei copii și va fi anunțat în cadrul Galei de decernare a premiilor Animest, pe 16 octombrie.

La cea de-a 16-a ediție Animest, copiii interesați să descopere procesul de creație din spatele filmelor de animație preferate sunt invitați să participe la atelierele susținute de profesioniști în perioada 9-17 octombrie. Mici artiști cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani vor face primii pași în lumea animației stop-motion sub îndrumarea lui Radu Lile, care îi va învăța cum să creeze propriile lor scenarii și personaje, din materiale care le sunt la îndemână mereu: hârtie colorată, plastilină, accesorii de birotică, obiecte uzuale. Ulterior, personajele vor prinde viață sub lentila telefonului mobil, cu ajutorul căruia copiii vor crea un scurt film animat. Toate cunoștințele dobândite la atelier pot fi repetate ulterior acasă, alături de întreaga familie.

În zilele de weekend, pe 9, 10, 16 și 17 octombrie, cei mici sunt invitați să pătrundă în lumea fascinantă a benzilor desenate. Pe parcursul atelierelor, autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu îi invită pe copii să parcurgă primii pași necesari pentru a crea o fâșie sau o pagină de bandă desenată, până la realizarea propriei reviste sau cărți. Lucrările participanților vor fi incluse într-o revistă tipărită de Animest la finalul celei de-a 16-a ediții.

Pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani, Agata Tabacu va susține un curs intensiv de stop-motion animation. Pe parcursul a cinci zile, aceștia se vor familiariza cu noțiunile de bază și principiile animației, vor învăța cum să spună povești prin imagini, vor scrie un scenariu, vor crea personaje și fundaluri iar în final vor pune totul cap la cap într-un film animat, cu ajutorul aparaturii profesioniste.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.