25 iulie 2024, 18:19

Ministerul de Interne din Polonia a proiectat un sistem naţional de comunicaţii pentru cetăţeni în caz de război

Ministerul de Interne din Polonia a proiectat un sistem de comunicaţii pentru cetăţeni, în caz de război, care va costa 850 de milioane de euro, informează EFE, preluată de agerpres.ro.

Conform unui comunicat al guvernului polonez, citat joi de ziarul Rzeczpospolita, executivul de la Varşovia a elaborat deja planul, care a fost trimis Agenţiei Naţionale de Securitate pentru aprobare şi sugestii.

Planul face parte din Legea protecţiei civile, recent aprobată, ce are ca obiectiv principal crearea unui sistem de comunicaţii autonom pentru a alerta cetăţenii în situaţii de urgenţă, cum ar fi ameninţările de război, atacurile teroriste sau atacurile aeriene.

Sistemul va acoperi ”întreg teritoriul ţării”

Potrivit presei poloneze, proiectul guvernului condus de Donald Tusk specifică faptul că sistemul „va acoperi întreg teritoriul ţării, în special facilităţile de infrastructură critică, va permite un schimb rapid de informaţii în timp real şi va fi rezistent la ameninţările cibernetice”.

Deşi detaliile tehnice ale acestei reţele de comunicaţii nu sunt cunoscute, se ştie că obiectivul ar fi acela de a avea un sistem de comunicaţii de stat care să le înlocuiască pe cele actuale, bazate pe reţele comerciale, prin utilizarea de sateliţi, a undelor scurte şi a unor staţii mobile.

De la începutul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, Polonia a implementat numeroase programe de informare şi instruire a civililor în caz de conflict armat.

În peste 3.000 de şcoli publice din întreaga ţară, armata poloneză a instruit elevii din clasele primare cu privire la modul de a acţiona în caz de urgenţă, care locuri sunt mai recomandate pentru a se refugia şi informaţii sumare despre primul ajutor.

De asemenea, a fost lansat un program de evaluare a stării adăposturilor antiaeriene din ţară. În acest context, primăria capitalei a anunţat în luna martie un buget de 27 de milioane de euro pentru renovarea unor astfel de facilităţi şi construirea altora noi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol