20 iunie 2024, 1:33

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică programul „Primul student din familie”

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică programul „Primul student din familie”, prin care se dorește facilitarea accesului unor grupuri defavorizate de elevi, precum cei din mediul rural, la învățământul superior.

Inițiatorii susțin că, în lipsa unor astfel de măsuri de sprijin, va crește pericolul ca elevii din mediile vulnerabile să abandoneze ideea de a se înscrie în învățământul universitar sau să renunțe la cursuri. Săptămâna aceasta, instituțiile și organizațiile interesate pot trimite propuneri sau observații.

Existența unui absolvent de studii superioare în familie atrage o serie de beneficii pentru aceasta, respectiv creșterea calității vieții, a gradului de implicare socială, dar și a veniturilor, prin comparație cu elevii care nu reușesc să își continue studiile la o universitate, susțin inițiatorii.

Programul „Primul student din familie” prevede că elevii vor putea beneficia de măsuri dedicate creșterii accesului la învățământul superior, inclusiv de majorarea burselor sociale sau de merit, și vor fi sprijiniți încă din clasa a XI-a să facă tranziția la studiile universitare.

De asemenea, sunt prevăzute măsuri pentru combaterea reducerii abandonului universitar în rândul studenților proveniți din familii cu un nivel scăzut de educație, iar pentru a facilita accesul la instituțiile de învățământ superior sunt prevăzute măsuri pentru achiziția de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente specifice proceselor educaționale care includ studenți cu dizabilități.

Programul „Primul student din familie” va fi implementat sub forma unui apel competitiv, în care solicitanții eligibili sunt instituțiile de învățământ superior de stat și unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Propunerile se transmit până la data de 16 ianuarie, bugetul alocat fiind de peste 50 de milioane de euro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol