19 mai 2024, 23:24

Ministrul german al Apărării: Războiul din Ucraina s-ar putea extinde chiar și la o țară NATO

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat că războiul din Ucraina ar putea să se extindă chiar și în țările alianței militare occidentale NATO.

„Auzim aproape în fiecare zi amenințări din partea Kremlinului, ultima oară din nou împotriva prietenilor noștri din țările baltice”, a remarcat Pistorius în declarațiile preluate de ziarul „Tagesspiegel”.

„Așadar, trebuie să ne așteptăm ca Vladimir Putin să poată ataca într-o zi chiar și o țară NATO”, a adăugat el.

Ministrul Apărării a indicat că nu consideră un atac rusesc iminent acum. „Experții noștri prevăd o perioadă de cinci până la opt ani în care acest lucru ar fi posibil”, scrie agenția de presă germană DPA.

Pistorius a declarat că, prin această avertizare, intenționează să se asigure că Bundeswehr (Forțele Armate) este „pregătită pentru război” și, în același timp, să „trezească” societatea germană.

În fața acestei amenințări, ministrul a subliniat necesitatea luării de măsuri. Pistorius a propus deja ideea modificării serviciului militar și transformarea sa în obligatoriu, pentru care așteaptă propuneri de la ministerul său până în aprilie anul acesta.

Ministrul ia în considerare, de asemenea, acceptarea în armată a soldaților fără pașaport german.

„Nu am fi primele Forțe Armate din Europa care fac asta”, a spus Pistorius, susținând că există persoane care sunt a doua sau a treia generație care trăiește în Germania dar încă nu au cetățenia germană. În opinia sa, trebuie îmbunătățită și eficiența industriei de apărare.

Pistorius a spus că banii disponibili în prezent nu mai sunt suficienți pentru a asigura securitatea țării, a face față consecințelor pandemiei și, în același timp, a investi în educație și digitalizare.

În ceea ce privește Bundeswehr, ministrul Apărării a subliniat: „Trebuie să ne întărim rapid capacitățile de apărare în fața urgenței situației de amenințare”.

Pe de altă parte, Pistorius a respins cererile de acordare a unui ajutor militar german sporit pentru Ucraina și a subliniat că există limite pentru acest sprijin. „Nu putem merge ‘all in’, așa cum cer unii. În caz contrar, am rămâne și noi fără apărare”, a declarat el. „Am furnizat tot ce am putut până acum”.

Politicianul social-democrat a adăugat că Germania este statul din Uniunea Europeană (UE) care a furnizat cel mai mult ajutor militar Ucrainei și că acum este responsabilitatea celorlalți parteneri europeni să facă mai mult. „Trebuie să fie clar pentru toți: dacă Putin câștigă acest război și ocupă Ucraina, pericolul pentru zona Alianței va crește și mai mult”, a subliniat el.

Sursa foto: Michael Kappeler/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol