25 aprilie 2024, 5:13

Ministrul pentru Mediul de Afaceri la Serviciul de noapte:  Mediul de afaceri va fi din ce în ce mai prietenos

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea a declarat la emisiunea “Serviciul de Noapte” cu Maria Țoghină că mediul de afaceri va fi din ce în ce mai prietenos și în acest sens, acțiunile de control în domeniul antreprenorial urmăresc prevenția.

Piața din România se mărește și este loc pentru multe afaceri noi, a adăugat ministrul.

Suntem în control pentru a îndruma. Este cu totul şi cu totul altă abordare. Şi atunci pentru 400 de articole din 70 de legi, pentru că ar fi foarte complicat să ne imaginăm că putem învăţa pe de rost şi că ştim exact care sunt domeniile în care Legea prevenţiei acţionează, oricare antreprenor găseşte pe siteul www.prevenire.gov.ro toate informaţiile necesare astfel încât atunci când un reprezentant al statului vine în control întâi să prevină, să îl îndrume, un plan de conformare cu durată de 90 de zile şi de abia apoi, dacă nu dorim, nu ne conformăm într-un mod vădit va veni amenda. Este ultima măsură, mult mai importantă este prevenirea, din punctul meu de vedere. Această schimbare de mentalitate este cea care pe termen lung mie îmi dă încredere că mediul de afaceri din România va fi din ce în ce mai prietenos„.

Simplificarea procedurilor va fi semnificativă

Ministrul Ștefan Radu Oprea își propune reducerea birocrației și simplificarea procedurilor de acordare a finanțărilor nerambursabile, atât prin programul Start-up Nation cat si prin celelalte proiecte ale ministerului.

Primul pas a fost editarea unui ghid de bune practici, pentru ca toți aplicanții să benficieze să tratament unitar.

„Astăzi avem un ghid de bune practici, un ghid care vine să aducă acel tratament unitar pentru toţi aplicanţii, la oricare ghişeu al băncilor partenere în toată ţara, cât şi la ghişeul agenţiilor regionale. Ideea de a trata la fel oricare aplicant cred că este esenţială pentru a avea o transparenţă şi pentru a putea să cunoaştem procesul şi pentru a opta în cunoştinţă de cauză dacă mergem la agenţia regională sau dacă alegem un credit punte, printr-una din băncile partenere. În acest ghid vom găsi oferta fiecărei bănci, pentru că fiecare trebuie să-şi aducă propriul adaos valoric superior, un punct pentru fiecare dintre propria valoare pe care vor să o aducă serviciilor prestate către dvs, către aplicanţii Start-Up Nation”, declară ministrul.

Problemele birocratice legate de cozile de aşteptare la fondul de garantare-contragarantare au fost rezolvate, iar simplificările în procedurile de achiziție sunt pasi importanți in diminuarea birocrației.

„Au fost anumite temeri la început legate de fondul de garantare-contragarantare – de aici şi nişte întârzieri, lucruri care au fost rezolvate  rapid în martie, deja în sfarşitul lunii martie nu mai exista coada de aşteptare la fondul de garantare-contragarantare, pentru că au fost alocate resurse suplimentare de către aceste instituţii. Le mulţumesc încă o dată că au înţeles nevoia de a ne mişca foarte repede în Start-Up Nation şi, în acelaşi timp, am reuşit ca acel CAF, certificat fiscal, să nu mai fie solicitat de fiecare dată. Se ajunseseră şi la cazuri în care au avut nevoie de patru astfel de certificate, ceea ce însemna un efort birocratic inutil şi pentru dvs, cei care aplicaţi Start-Up Nation şi pentru cei care sunt de partea cealaltă a ghişeului. Simplificarea va fi semnificativă,  inclusiv în procedurile de achiziţie, inclusiv în planul de afaceri, se cereau proiecţii financiare şi cred că pentru un debut, pentru prima dată, ideea de a avea proiecţii financiare precise pentru următorii doi, trei ani de zile este prea mult”.

Scale Up, un nou program de finanțare pentru firme

Firmele care sunt deja înființate și care au nevoie de finanțare în continuare pot accesa din 20 august, programul Scale-Up, prin care se oferă o finanțare nerambursanilă de 450 de mii de lei, pentru îmbunătățirea proceselor tehnologice.

Programul va fi publicat pe site-ul Ministerului  pentru Mediul deAafaceri, începând cu 20 august.

Anunțul a fost făcut în exclusivitate de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea,  la emisiunea „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină difuzată de Radio România Actualități.

În afara programelor de debut, sunt programele de scale-up, adică cele care se referă la firmele care deja sunt înfiinţate şi care au nevoie de finanţare în continuare. Viaţa unei firme nu se opreşte la debut; ea trebuie să continue şi trebuie să continue în condiţii foarte bune. Există o perioadă în care accesul la finanţare este dificil pentru întreprinderile nou înfiinţate, mai ales în primul an. Şi atunci există microindustrializarea, un program pe care invit antreprenorii să-l acceseze, pentru că deja în data de 20 a acestei luni este pe site-ul nostru lansat şi care înseamnă 450 de mii de lei alocaţie financiară nerambursabilă pentru a îmbunătăţi procesele tehnologice, 10% cofinanţare din partea antreprenorului„.

Firma trebuie să fie înfiinţată de un an de zile, să aibă bilanţ închis pe cel puțin un an si taxele plătite la zi.

Un alt program care vine în sprijinul antreprenorilor ce  își desfășoară activitatea  în zona de servicii și contribuie la  creşterea capacităţii comerciale, oferă alocaţie financiară nerambursabilă de 250.000 de RON, 10% cofinanţare, în acelaeași condiții ca și programul Scale-Up.

Educația antreprenorială, o necesitate

Ministrul Ştefan-Radu Oprea  pledează pentru introducerea educației antreprenoriae  încă din școala primară.

Și liceele de antreprenoriat ar putea fi soluția pentru educarea tinerilor care vor să devină oameni de afaceri.

În programul de guvernare vorbim despre liceele de antreprenoriat, care ar trebui să aibă în curriculă aceste idei de a te forma antreprenor, de a-ţi asuma riscuri. Dar riscul nu trebuie să fie unul inconştient. Trebuie să fii deschis, să îndrăzneşti, însă procesul trebuie să fie controlat şi tu trebuie să fii pregătit, să înţelegi foarte bine că ştii această meserie se dobândeşte şi are câteva lucruri comune, câteva cunoştinţe. Aceste cunoştinţe trebuie să le dobândeşti şi le poţi dobândi în şcoală„, consideră ministrul.

Până atunci, vor fi licee care vor introduce ca materie, începând cu clasa a VIII-a, antreprenoriatul.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol