30 decembrie 2022, 10:23

Mircea Cărtărescu – premiu de 150.000 de euro

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice 2022, în valoare de 150.000 de dolari. Deși anuțul a fost făcut la începutul lunii septembrie, premiul a fost decernat abia sâmbătă, în deschiderea Târgului Internațional de Carte Guadalajara.

Motivația juriului – „Mircea Cărtărescu este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiţia literaturii mondiale, interpelându-şi de la oniric şi până la existenţial cititorii şi criticii din întreaga lume”.

În septembrie, când a fost anunțat premiul, Mircea Cărtărescu a povestit pe Facebook: „Premiul FIL e cu adevărat unul dintre cele mai valoroase (în toate sensurile) premii literare care există. Mă aflam la Guadalajara când l-a primit, acum cinci ani, Emmanuel Carrere. Trebuie să fi fost vreo mie de oameni în sală, toate oficialităţile posibile. Nici nu mi-a trecut prin cap vreodată că o să fiu în lista lor de ”ganadores”, la un loc cu Nicanor Parra, Juan Goytisolo, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy sau compatriotul nostru Norman Manea, între mulţi alţii”

Foto: Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol