CITIRE

Mircea Lucescu, al doilea cel mai mare antrenor di...

Mircea Lucescu, al doilea cel mai mare antrenor din istoria fotbalului. Palmaresul românului care i-a antrenat pe Hagi și Mutu

Este bine cunoscut faptul că sportivii români sunt apreciați peste tot în lume. Fotbaliști precum Gică Hagi, Mircea Lucescu, Cristian Chivu, Adi Mutu au devenit embleme ale fotbalului românesc peste tot în lume. Datorită dăruirii și determinării de care au dat dovadă pe teren, astăzi aceștia se află în topuri internaționale în ceea ce privesc trofeele sau meciurile câștigate alături de echipele lor.

Potrivit jurnaliștilor spanioli de la Marca, care au realizat un top al celor mai titrați antrenori din istoria fotbalului, antrenorul Mircea Lucescu (32 de trofee) se află pe locul al doilea în clasament, primul fiind fostul antrenor al echipei Manchester City, Sir Alex Ferguson (48 de trofee), arată digisport.ro.

„După o carieră de 40 de ani, Mircea Lucescu a câștigat 32 de trofee. La cei 73 de ani, acesta nu intenționează să se retragă”, au scris spaniolii de la Marca, potrivit digisport.ro.

Mircea Lucescu mai este prezent și în clasamentul realizat de France Football care a pus laolaltă cei mai buni 50 de antrenori din toate timpurile. Potrivit ierarhiei, Lucescu se află pe poziția 41, în timp ce Ştefan Kovacs se găsește pe 43. Pe prima poziție se află antrenorul de origine olandeză Rinus Michels, creatorul celebrului Ajax al anilor ’70, cu care Kovacs a câştigat două Cupe ale Campionilor, în 1972 şi 1973.

Clasament Marca – Sursă Foto: sport.hotnews.ro

Celebrul antrenor  și-a început cariera ca jucător de fotbal pe poziția de extremă dreapta. A jucat temporar pentru Sportul Studențesc, însă echipa cu care a evoluat este Dinamo Bucureşti. Împreună cu colegii săi acesta a reușit să obțină cinci titluri de campion al Rpmâniei (1964-1965, 1970-1971, 1971-1972, 1974-1975, 1976-1977) şi o Cupă a României (1967-1968). Lucescu și-a încheiat cariera de jucător, după 17 ani, la echipa Corvinul Hunedoara (1977-1982), iar concomitent a început şi activitatea de antrenorat.

Din  toamna anului 1981 până în 1986 a fost antrenorul echipei naţionale a României, cu care a reuşit calificarea la Euro ’84. A antrenat apoi pe Dinamo Bucureşti, formaţie la care a câştigat un titlu naţional (1989-1990) şi două Cupe ale României (1985-1986 şi 1989-1990), obţinând şi o calificare în semifinalele Cupei Cupelor (1990), potrivit Agerpres.

Mircea Lucescu s-a făcut remarcat și pe plan internațional, antrenând echipe precum Pisa, Brescia şi Reggiana în Italia, dar și Internazionale Milano. Au urmat apoi Galatasaray Istanbul, cu care a câştigat Supercupa Europei (2000) şi campionatul Turciei (2002),  Beşiktaş, cu care cucereşte, în primul an, campionatul şi ajunge în sferturile Cupei UEFA.

În tot acest timp a mai antrenat ocazional și formațiunea lui George Copos, reuşind să câştige campionatul în perioada 1998-1999.

În plus, odată cu preluarea echipei ucrainiene Șahtior Doneţk, pe care avea să o transforme într-o echipă de renume în fotbalul european, Mircea Lucescu a ajuns să fie cel mai longeviv antrenor din istoria echipei, iar în 2014 a fost desemnat pentru a opta oară cel mai bun antrenor din Ucraina, potrivit Agerpres.

Pe lângă trofee, cupe și titluri de campion, Lucescu mai are în palmares și titlul „Ordinul Naţional ”Crucea României” în grad de Cavaler”, ”în semn de înaltă apreciere a întregii activităţi fotbalistice şi a performanţelor obţinute ca antrenor încununate prin câştigarea Cupei UEFA 2009, în finala de la Istanbul”, dar și alte numeroase distincții din partea presei sau ale echipelor pe care le-a mai antrenat.

Sursă Cover Foto: activenews.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.