24 aprilie 2024, 20:06

MISTERELE DRONEI care a survolat România. Bomba găsită în resturile dronei prăbușite la Zagreb

Drona care s-a prăbușit săptămâna trecută în Zagreb, capitala Croației, continuă să preocupe comunitatea internațională, după o serie de dezvăluiri ale presei croate. Agenția de presă croată HINA anunță acum că în resturile dronei s-a găsit o bombă care cântărea până la 120 de kilograme şi a explodat sub pământ, a relatat duminică postul public de televiziune croat HTV, citând o sursă de nivel înalt din Ministerul Apărării.

Explozia s-a produs sub pământ întrucât drona a căzut pe un teren moale, dar dacă ar fi căzut pe asfalt sau beton consecinţele ar fi fost catastrofale, potrivit HTV.

Resturile dronei militare datând din perioada sovietică au fost dezgropate duminică dimineaţa, iar ministrul croat al Apărării Mario Banozic a confirmat că în crater s-au găsit fragmente de bombă de aviaţie şi urme de explozibil, indicând că nu a fost vorba de o dronă de recunoaştere.

Unii analiști militari contrazic afirmația

Unii analişti militari au contrazis însă această afirmaţie, declarând presei că nu a fost vorba de o bombă de aviaţie, ci de un sistem de autodistrugere a echipamentului şi datelor, scrie agerpres.ro.

Ivan Selak, fost pilot în forţele aeriene croate, a spus că este aproape sigur că nu a fost o bombă aeriană „pentru că dacă ar fi avut explozibil jumătate din căminul studenţesc din vecinătate ar fi fost distrus de deflagraţie”.
Drona, un dispozitiv fără pilot Tupolev Tu-141 Strij, s-a prăbuşit joi lângă un cămin studenţesc din Jarun, în sud-vestul Zagrebului, la puţin timp după ora 11 seara, avariind circa 40 de maşini aflate într-o parcare. Totuşi, nimeni nu a fost rănit. Drona venise din Ucraina, survolând România şi Ungaria, amândouă state membre ale NATO, cu o viteză de 700 km/h şi la o altitudine de 1300 metri.

Serviciul de seismologie din Croaţia a comunicat sâmbătă că seismografele sale au înregistrat impactul unui obiect zburător în zona Jarun din sud-vestul Zagrebului, joi, la ora 23:01:49.

Deficiențe de reacție în spațiul aerian al NATO

Premierul croat a acuzat sâmbătă deficienţele de reacţie în spaţiul aerian al NATO, după prăbuşirea la Zagreb a dronei militare lansate „pe teritoriul Ucrainei” şi a făcut apel la „întărirea cooperării” în cadrul Alianţei, relatează AFP, preluată de agerpres.ro.

„Este evident că reacţia nu a fost bună, nici estimarea nivelului pericolului, nici comunicarea cu celelalte ţări de manieră promptă şi rapidă (…) Este vorba despre un incident care nu trebuie să se repete”, a declarat şeful guvernului croat, Andrej Plenkovic, cu prilejul vizitei la locul căderii dronei.

„Este un test care trebuie să ne permită tuturor să învăţăm mult şi să reacţionăm mult mai bine”, a adăugat el.

40 de minute în spațiul aerian ungar, iar Croația nu a fost alertată

Premierul croat a făcut apel la „întărirea şi intensificarea cooperării” în acest gen de situaţii în cadrul Alianţei. Potrivit autorităţilor croate, dispozitivul aerian s-a aflat în spaţiul aerian ungar timp de circa 40 de minute, fără ca Croaţia să fie alertată.

„Este spaţiul aerian al NATO, român, bulgar şi croat, şi nu mai putem tolera o astfel de situaţie. Ea nu trebuie să se repete. Era vorba despre o ameninţare evidentă la care ar fi trebuit să reacţionăm”, a declarat Plenkovic.

Un responsabil al NATO a declarat vineri pentru AFP că „apărarea aeriană şi antirachetă integrată (a Alianţei – n.r.) a urmărit traiectoria unui obiect care apoi s-a prăbuşit la Zagreb”.

Ungaria va coopera la anchetă

Autorităţile ungare se alătură anchetei lansate în cazul dronei, a anunţat vineri ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, potrivit MTI.

Aparatul era probabil o dronă de recunoaştere Tu-141 care s-a prăbuşit puţin după miezul nopţii în capitala croată, a relatat site-ul de ştiri index.hu, citând experţi anonimi.

Szijjarto a menţionat pe Facebook că a discutat telefonic cu omologul său croat Gordan Grlic Radman despre acest caz.

Potrivit informaţiilor disponibile, spaţiul aerian al mai multor state membre NATO, printre care cel al Ungariei și cel al României, a fost survolat de dronă.

3 minute în spațiul aerian al României

Ministerul Apărării Naţionale susţine, în legătură cu drona care s-a prăbuşit în Croaţia, că un obiect aerian de dimensiuni reduse a fost reperat, joi noaptea, timp de trei minute, în spaţiul aerian al României, însă viteza ridicată, înălţimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat şi condiţiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian.

„Sistemul de supraveghere a spaţiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spaţiul aerian naţional pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute. Aeronava a intrat în spaţiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23,23, şi a părăsit spaţiul aerian naţional în jurul orei 23,26, îndreptându-se către Ungaria. Evoluţia acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spaţiul aerian naţional, viteza ridicată, înălţimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat şi condiţiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, anunţă MApN într-un comunicat de presă.

UPDATE

O dronă a căzut pe terenul unui localnic din comuna Dumitra, judeţul Bistrita-Năsăud. Acesta a anunţat autorităţile. Poliţiştii au confirmat incidentul şi au sesizat Parchetul, fără a da însă detalii despre tipul aparatului care a fost găsit, relatează stiri.tvr.ro.

Într-un comunicat, poliția a precizat doar că este vorba despre un aparat de mici dimensiuni, fără pilot, tip aeromodel și că face cercetări pentru infracțiunea de zbor neautorizat.

Fotografiile realizate de tânăr arată, însă, un aparat care seamănă cu drona de producție rusească Orlan 10. Fabricată la Sankt Petersburg, aceasta poate fi folosită pentru misiuni de recunoaștere aeriană, observare, monitorizare, căutare și salvare, antrenamente de luptă si detectare a semnalelor radio.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol