24 aprilie 2024, 0:39

Misterul ”zonelor albastre” le dă de lucru oamenilor de știință reuniți special în Okinawa

Insula japoneză Okinawa este cunoscută pentru numărul mare de centenari, pentru dieta și stilul de viață sănătos. Datorită acestui fapt, este una dintre puținele zone din lume care este numită zonă albastră”. Așa numitele „zone albastre” sunt regiunile de pe glob unde locuiesc cei mai longevivi oameni.

Îmbătrânirea sănătoasă și longevitatea sunt teme aflate pe agenda unei reuniuni științifice care va avea loc luna viitoare, în Okinawa, Japonia.

Oamenii de știință au identificat până acum 5 „zone albastre”, localizate pe diferite continente: Lomo Linda (California), Nicoya (Costa Rica), Sardinia (Italia), Ikaria (Grecia) și Okinawa (Japonia).

Pe insula Okinawa există un sătuc, Ohimi, unde vârsta medie a locuitorilor este de aproape 100 de ani.

În perioada 12-13 mai, oameni de știință de renume din întreaga lume se vor întâlni în Okinawa pentru două zile de discuții asupra celor mai recente cercetări privind longevitatea și îmbătrânirea sănătoasă, și ce putem învăța de la așa-numitele „zone albastre”.

Experți de renume mondial în domeniul longevității și al îmbătrânirii sănătoase se vor întâlni pentru a analiza și discuta despre epidemiologie, cauzele care stau la baza acesteia, strategii de prevenire, terapii și viitoarele direcții de cercetare.

Prelegerea de deschidere va fi susținută de profesorul Makoto Suzuki de la Centrul Okinawa pentru Știința Longevității, fondatorul și cercetătorul principal al Studiului Okinawa Centenarian.

Potrivit experților, creșterea rapidă a numărului de vârstnici în populația globului duce în mod inevitabil și la creșterea numărului de boli legate de vârstă și a susceptibilității la un curs de viață sever.

Savanții spun că pentru a diminua suferința cauzată de boli și povara asupra sistemului de sănătate, care reprezintă una dintre cele mai mari provocări în prezent, promovarea longevității și a îmbătrânirii sănătoase trebuie să reprezinte o preocupare importantă pentru medicina internă și domeniile de cercetare.

Simpozionul, considerat unul cheie, este organizate anual de Academia Regală de Științe Suedeză și de revista medicală: Journal of Internal Medicine.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol