7 decembrie 2024, 19:32

Mit sau realitate: dieta mediteraneană ar reduce riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară

Dieta mediteraneană este bogată în nuci, fructe de mare, cereale integrale şi legume și a fost legată de o serie de beneficii pentru sănătate. Cercetările au arătat și că persoanele care urmează acest regim alimentar au prezentat un risc redus de a dezvolta demenţă pe parcursul vieții.

Această dietă ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a dezvolta o boală cardiovasculară, arată un nou studiu publicat recent în revista Heart.

 Această dietă este bogată în nuci, fructe de mare, cereale integrale şi legume și a fost legată de o serie de beneficii pentru sănătate. Cercetările au arătat și că persoanele care urmează acest regim alimentar au prezentat un risc redus de a dezvolta demenţă pe parcursul vieții.

În cel mai recent studiu, publicat în revista Heart, cercetătorii au strâns informaţii din toate studiile anterioare despre femeile care au adoptat o dietă mediteraneană, bolile cardiovasculare şi riscul acestora de a muri în timpul perioadei de monitorizare, scrie

Experţii au adunat date din 16 studii realizate în rândul a peste 720.000 de femei a căror sănătate cardiovasculară a fost monitorizată o perioadă în medie de 12,5 ani.

Echipa condusă de cercetători de la Universitatea din Sydney, Australia, a constatat că femeile care au adoptat o dietă mediteraneeană strictă au prezentat un risc cu 24% mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare. De asemenea, riscul acestora de a muri din orice cauză în timpul perioadei de studiu a fost cu 23% mai redus, scrie Ziarul de Iași.

„Am descoperit că o dietă mediteraneană a fost benefică pentru femei, acestea prezentând un risc cu 24% mai redus de a dezvolta o boală cardiovasculară şi un risc cu 23% mai redus de mortalitate”, au scris autorii.

„Este posibil ca măsurile preventive, cum ar fi o dietă mediteraneană, care vizează inflamația și factorii de risc de boli cardiovasculare, să impună efecte diferite la femei în comparație cu bărbații”, adaugă aceștia.

Într-un studiu separat, cercetători, conduşi de experţi de la Universitatea din Newcastle, au constatat că persoanele care au urmat o dietă mediteraneană strictă au prezentat un risc cu 23% mai mic de a dezvolta demenţă în comparaţie cu cele care nu au adoptat o astfel de dietă strictă.

Studiul publicat în revista BMC Medicine a analizat datele a peste 60.000 de persoane din cadrul UKBiobank – o bază de date online cu istoricul medical şi informaţii despre stilul de viaţă a peste jumătate de milion de britanici.

Efectele antioxidante ale dietei mediteraneene și ale microbiomului intestinal asupra inflamației și a factorilor de risc cardiovascular se numără printre posibilele explicații pentru asociațiile observate, spun cercetătorii.

Iar diferitele componente ale dietei, cum ar fi polifenolii, nitrații, acizii grași omega-3, aportul crescut de fibre și sarcina glicemică redusă, pot contribui separat la un profil mai bun de risc cardiovascular, sugerează aceștia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol