28 aprilie 2024, 0:36

Mit sau realitate: Femeile-chirurg sunt mai bune decât bărbaţii-chirurg?

Persoanele care sunt operate de femeile chirurg au mai puține șanse să experimenteze complicații și să aibă nevoie de îngrijire ulterioară decât atunci când bărbații mânuiesc bisturiul, potrivit a două studii majore care sugerează că bărbații chirurg mai au lecții importante de învățat.

Medicii din Canada și Suedia au analizat înregistrările a peste 1 milion de pacienți din două registre medicale separate și au descoperit că pacienții consultați de femeile chirurg au avut rezultate semnificativ mai bune, cu mai puține probleme în lunile de după operație, potrivit The Guardian.

Cercetătorii investighează motivele potențiale ale diferențelor dar înregistrările sugerează că femeile chirurg tind să opereze mai lent și pot obține rezultate mai bune.

Dr. Christopher Wallis, care a condus unul dintre studii la spitalul Mount Sinai din Toronto, a spus că descoperirile ar trebui să-i determine pe chirurgii bărbați să reflecteze asupra abordării intervenției chirurgicale și să învețe de la colegii de sex feminin în beneficiul pacienților lor.

Echipa lui Wallis a analizat complicațiile medicale, respitalizarea și ratele de deces după intervenții chirurgicale la aproape 1,2 milioane de pacienți din Ontario între 2007 și 2019. Înregistrările au inclus 25 de proceduri chirurgicale diferite.

Analiza, raportată în revista “Jama Surgery”, a arătat că la 90 de zile după o operație, 13,9% dintre pacienții tratați de un chirurg de sex masculin au avut “evenimente adverse postoperatorii”. Cifra echivalentă pentru pacienții consultați de femeile chirurg a fost de 12,5%.

Un al doilea studiu pe 150.000 de pacienți din Suedia, publicat și în revista Jama Surgery, prezintă o imagine similară.

Pacienții operați de femeile-chirurg suferă mai puține complicații și se recuperează mai repede după operație decât cei operați de bărbaţi-chirurg, susţin oamenii de știință din Suedia. Studiul lor a fost publicat în revista Jama Surgery.

Experții au analizat datele privind tratamentul a 150.000 de pacienți, care au suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare.

Cercetătorii au calculat că pacienţii chirurgilor de sex masculin au avut semnificativ mai multe complicaţii generale după intervenţie, atât în asistenţa electivă, cât şi de urgenţă. În plus, ei au fost nevoiți să rămână mai mult timp în spital.

Oamenii de știință explică aceste rezultate spunând că femeile-chirurg tind să opereze mai încet și să nu se grăbească în sala de operație. În plus, ele limitează adesea intervenția la laparoscopie, în urma căreia recuperarea durează mai puțin


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol