3 martie 2024, 10:48

Mit sau realitate: fiecare al doilea român intenționează să își instaleze sisteme fotovoltaice?

Energiile regenerabile aduc numeroase beneficii oricărui consumator, fie că e vorba de propriul cămin sau un spațiu industrial.

Aproape toate formele de energie regenerabilă provin de la lumina solară și sunt inepuizabile de către om. Energia produsă de soare ajunge în atmosfera noastră sub formă de fotoni, care sunt absorbiți de panourile fotovoltaice și sunt transformați în electroni.

Cu ajutorul sistemelor fotovoltaice, obții în permanență energie electrică fără să depinzi de rețeaua de distribuție locală. În plus, modul de obținere a energiei nu are efecte negative asupra mediului înconjurător și nu implică exploatarea de resurse naturale.

În acest context, peste jumătate (52,2%) dintre români intenționează să instaleze sisteme fotovoltaice în următorii 2 ani, reiese din datele cuprinse într-un sondaj de specialitate, citat de Alba24.

De asemenea, o proporție considerabilă de respondenți (24,11%) intenționează să-și instaleze sistemele fotovoltaice în următorii 3-5 ani, ceea ce arată o planificare și o viziune pe termen lung, relevante pentru dezvoltarea durabilă a pieței.

Circa 40% dintre respondenții interesați au în vedere un buget între 15.000 și 20.000 de lei pentru a finaliza un astfel de proiect, iar 42% optează pentru un sistem fotovoltaic hibrid care le permite să fie conectați la rețeaua națională de electricitate, dar și să se autosusțină energetic atunci când există breșe în rețea.

Reducerea costurilor energetice și independența energetică sunt principalele argumente care susțin intenția românilor de a monta un sistem fotovoltaic în spațiul rezidențial propriu.

Românii nu consideră că un astfel de proiect poate contribui la creșterea valorii proprietății.

„Principala motivație pentru instalarea de panouri fotovoltaice este dorința de reducere a facturilor de electricitate, argument menționat de 1 din 2 viitori proprietari de soluții de energie regenerabilă, iar independența energetică este importantă pentru un sfert dintre ei.

Aceste două argumente apar cel mai des și în motivația clienților noștri.

Subvențiile guvernamentale oferite prin Programul Casa Verde reprezintă, însă, un argument decisiv pentru doar 16% dintre respondenți.

Pe de altă parte, sustenabilitatea mediului este un motiv pentru doar 6% dintre participanți, sugerând că, în piața locală, la acest moment, preocupările economice predomină față de cele ecologice”, spune Sorin Felea, director Atu Tech.

Opțiunea pentru soluții mai economice este sugerată și de deschiderea utilizatorilor în alegerea unui instalator independent pentru o ofertă financiară mai bună.

Deși, în primă instanță, 61% din respondenți susțin că doresc o soluție la cheie, ce include echipamentele și serviciile de instalare, doar 35% și-ar menține alegerea chiar dacă ar avea o ofertă mai eficientă financiar de la un instalator independent.

Sondajul de opinie a fost realizat în mediul online, la solicitarea Atu Tech (a2t.ro), în perioada august – septembrie 2023, pe un eșantion de 1.292 de respondenți, cu vârste peste 18 ani, din mediul urban și rural. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2%.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol