15 septembrie 2024, 4:09

Mit sau realitate: Săpunul protejează împotriva țânțarilor?

Trăiești cu impresia că un strat fin de săpun ar putea să te protejeze de atacurile țânțarilor? Ar fi bine să ai încredere în cercetători și în studiile științifice de specialitate.

Concluzia unui studiu publicat recent de iScience arată contrariul:  parfumurile din săpun te-ar putea face o țintă mai atractivă, scrie publicația britanică The Guardian.

Cercetarea a arătat că țânțarii au fost chiar mai interesați de voluntarii care folosiseră trei din patru mărci populare de săpun supuse analizei. În cazul mărcii pe care țânțarii au avut tendița să o respingă, era vorba de miros de cocos. Iar oamenii de știință spun că sunt dovezi că uleiurile de cocos îi descurajează pe țânțari.

„Faptul că luăm acele mirosuri de flori și fructe și le punem pe corpul nostru înseamnă că acum același obiect miroase ca o floare și o persoană în același timp. Ar fi ca și cum te-ai trezi și ai mirosi ceva care seamănă atât cu cafeaua, cât și cu brioșele. Foarte atrăgător”, a subliniat Clément Vinauger, care a condus lucrările la Universitatea politehnică de stat Virginia.

Oamenii de știință au mai descoperit că efectele cauzate de săpun au fost diferite de la om la om, probabil din cauza interacțiunilor dintre săpun și profilul unic de miros al fiecărei persoane.

„Este remarcabil că aceeași persoană, care este extrem de atractivă pentru țânțari atunci când este nespălată, poate fi și mai atractivă pentru țânțari după ce a folosit un anume săpun. Dar aceeași persoană, dacă folosește un alt săpun, devine respingătoare pentru țânțari”, a adăugat acesta.

Cercetătorii au concluzionat că tipul de săpun folosit poate explica parțial de ce unii oameni par magnet pentru insecte și alții, nu.

În studiu au fost implicați patru voluntari care au trimis mostre de țesături pe care le-au purtat ca mânecă, atunci când erau nespălați și apoi, după ce au folosit patru mărci diferite de săpun.

Așa au reușit să analizeze profesorii reacția femelelor de țânțari (pentru că doar femelele se hrănesc cu sânge), care alegeau o anume țesătură.

Oamenii de știință au decis să lucreze cu țesături, în loc să-i expună pe voluntari direct, pentru a exclude efectele dioxidului de carbon expirat, care este un alt indicator important pentru țânțari.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol