27 august 2023, 20:53

Moarte ciudată pe lacul Maggiore, din Italia. Ce căutau agenți Mossad și italieni pe vasul care a naufragiat?

Știrea inițială suna așa: patru oamenii au murit după ce o amabracațiune cu turiști s-a scufundat în urma vântului foarte puternic, pe lacul Maggiore, din nordul Italiei. Potrivit presei italiene, pe vas erau peste 25 de persoane, cei mai mulți turiști britanici, italieni și israelieni. Era o petrecere pentru o zi de naștere, la bord, când brusc s-a iscat, pe lac, o furtună, cu vânt aproape de intensitatea unui uragan, după cum spun martorii.

Poate că naufragiul ar fi trecut la rubrica ”fapt divers”, dacă nu se afla cine sunt…morții.

Trei agenți din Israel și Italia

Trei dintre victimele naufragiului de duminică de pe Lacul Maggiore din Italia erau din serviciile secrete din Israel și din Italia, arată informații publicate de presa din cele două țări.

Biroul prim-ministrului din Israel a confirmat miercuri că un israelian care se afla printre cele patru persoane care s-au înecat când o ambarcațiune s-a răsturnat în lacul Maggiore din Italia a servit în cadrul agenției de spionaj Mossad, scrie The Times of Israel.

Victima a fost numită de presa italiană ca fiind Erez Shimoni, în vârstă de 50 de ani, deși identitatea sa nu a fost anunțată de autoritățile israeliene.

Într-o scurtă declarație, biroul premierului isreelian a precizat că „din cauza serviciului său în cadrul organizației, este imposibil să se dea detalii” despre activitățile sale.

„Mossadul a pierdut un prieten drag, un lucrător devotat și profesionist care, timp de decenii, și-a dedicat viața securității statului Israel, chiar și după pensionare”, a precizat acesta. „Mossadul deplânge această pierdere și împărtășește durerea familiei”.

Comandantul vasului, suspectat de omor din neglijență

Corpul lui Shimoni a fost transportat înapoi în Israel pentru înmormântare. Recunoașterea a venit în timp ce presa italiană a citat noi citate din partea comandantului vasului, care este suspectat de omor din neglijență.

Căpitanul, Claudio Carminati, este suspect din cauza faptului că barca transporta 23 de pasageri, în condițiile în care, legal, putea transporta doar 15. Soția sa se numără printre cei morți.

Corriere della Sera l-a citat miercuri pe Carminati, care a declarat: „Au fost 30 de secunde, apoi a venit apocalipsa, barca s-a răsturnat imediat și am căzut în apă”. El a insistat că nu a existat niciun avertisment prealabil că vremea se va înrăutăți.

„Am auzit strigăte disperate de ajutor și am văzut mulți oameni înotând în apa rece”, a declarat un martor, Franco Lora, citat de Daily Mail.

De asemenea, mass-media au cercetat presupusele activități ale persoanelor aflate la bordul vasului, unele instituții sugerând că afirmația oficială privind o petrecere de aniversare ascundea o întâlnire operațională între agenți de informații israelieni și italieni.

Și serviciul de securitate al Italiei a recunoscut că doi dintre cei morți în naufragiu erau angajații săi

Serviciul de securitate al Italiei a recunoscut că doi dintre cei morți – un bărbat de 62 de ani și o femeie de 53 de ani – erau angajații săi.

„Cei doi angajați, aparținând departamentului de informații, luau parte la o reuniune convivială organizată pentru a sărbători ziua de naștere a unuia dintre membrii grupului”, a precizat acesta într-un comunicat.

Reuniune de lucru a agenților de informații?

Cotidianul Corriere della Sera a relatat marți că adunarea a fost o reuniune de lucru a agenților de informații. Ziarul a precizat că israelienii nu plănuiseră inițial să urce la bordul vasului, dar au făcut acest lucru după ce o întâlnire la care participau a durat mai mult decât se așteptau și au pierdut zborul spre casă.

Potrivit presei, 19 din cele 23 de persoane aflate la bord erau agenți israelieni și italieni în funcție sau care au fost agenți israelieni și italieni.

„A fost o oportunitate de a face schimb de informații între agenții celor două țări”, a relatat La Stampa.

Alți zece israelieni s-ar fi aflat pe croazieră și ar fi fost rapid transportați înapoi în Israel cu un avion privat despre care se știe că este folosit de autoritățile israeliene. Site-urile de urmărire a zborurilor au arătat că avionul a plecat luni dimineață de la Tel Aviv, a ajuns pe aeroportul din Milano și a pornit în curând înapoi spre aeroportul Ben Gurion. Presa scrie că aceștia nu au așteptat să returneze mașinile închiriate pe care le foloseau în timpul călătoriei lor.

Sursa foto: Corriere della Sera

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol