7 mai 2024, 6:26

„Moartea și viața lui Bulă” la Teatrul Masca

„Moartea și viața lui Bulă” sau mitul identitar român de Alexandru Ivănoiu este o reîntoarcere către cultura bancurilor româneșticu intenția de a aduce un ultim omagiu acestei lumi, aflatăîn declin în urma apariției umorului de pe internet, a memelor și a corectitudinii politice. Astfel, prinși într-un purgatoriu al bancurilor în buclă și al aproape-uitării, protagoniștii arhetipaliBulă, Alinuța, Iepurașul și Ștrul pun sub semnul întrebării și deconstruiesc clișeele care stârneau cândva râsul.

Îndrăzneață, caricaturală, dură și cu tușe absurde, co-producția laborator marca Asociația IOTA și Teatrul Masca dezbate implicațiile sociale și politice ale teatrului, tezismul și relația dintre artist și arta sa, într-un colaj de elemente constitutive pentru cultura pop de-a lungul timpului.În formula sa de laborator teatral, acest proiect se află în prima sa etapă de lucru.

În ce măsură poate violența să devină o unealtă de alinare comică? Ce a însemnat această istorie a umorului negru exacerbat, care își are bazele în stereotip și în agresivitate, pentru poporul român? Este grotescul o sursă de umor viabilă – și până la ce punct? Putem schimba conștiința colectivă? Dar gustul colectiv pentru glume? O Românie fără Bulă este un tărâm de frontierăîntre utopie și distopie?

Necrolog, ca sinopsis: Sfâșiați de durere anunțăm încetarea din viață a lui Bulă. Faimosul personaj de banc s-a prăpădit. Invităm toți românii să-i aducă un ultim omagiu celui care, în ultimii 60 de ani, ne-a îmbucurat viața. Apropiații lui: Alinuța, Iepurașul, Ștrul declară doliu național. O lume moare, alta se naște. Vă invităm să-l ducem pe ultimul drum.

Autorii „Moartea și viața lui Bulă” sunt Alexandru Ivănoiu (text) și Alin Uberti (regie). Din distribuție fac parte actorii Vlad Pânzaru (Bulă), Maria Moroșan (Alinuța), Bogdan Iancu (Iepurașul) și Tiberius Zavelea(Ștrul), iar echipa artistică este completată de Cosmin Stancu (scenografie), Vlad Furtună (coregrafie și mișcare scenică), Corina Sîrghi (pregătire muzicală) și Diana Török (montaj video).

Spectacol interzis persoanelor sub 18 ani.

Trigger Warning: Spectacolul, la fel ca bancurile românești, conține vulgaritate excesivă, momente de violență și abuz fizic, verbal, emoțional, sexual, tentative de suicid, revengeporn, gesturi cu tentă sexuală, stereotipuri, forme de discriminare diverse și, în general, o bătaie de joc la adresa a tot ce ar fi sfânt.

Prima reprezentație a avut loc luni, 1 aprilie. Celelalte două sunt programate marți, 2 aprilie și joi,4aprilie 2024, de la ora 20.00.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol