23 aprilie 2024, 23:46

Moaștele Sf. Parascheva nu vor fi scoase spre închinare la 8 octombrie. Pelerinajul la moaştele sfintei se desfăşoară de aproape 400 de ani

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă, în data de 8 octombrie, din Catedrală pentru a fi aşezată spre închinare credincioşilor în baldachinul din curte, anunță basilica.ro.

„În noul context creat, racla cu sfintele moaşte nu va mai fi scoasă din Catedrala Mitropolitană pentru a fi depusă pe baldachinul din curte în data de 8 octombrie, ci atunci când numărul mare de credincioşi ar impune acest lucru. Asta înseamnă că poate fi scoasă oricând până pe 13 octombrie, dar nu mai târziu de această zi ce premerge sărbătoarea din data de 14”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, preotul Constantin Sturzu.

Noi reglementări

Anunţul a fost făcut în contextul noilor reglementări anunţate de autorităţi prin care se interzice prezenţa pelerinilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei a emis un comunicat de presă în care şi-a exprimat regretul că românii pot veni în oraș în orice scop, mai puțin pentru pelerinajul la Sf. Parascheva.

Pelerinajul

Oficialii de la arhiepiscopie au reamintit că pelerinajul la moaştele sfintei se desfăşoară de aproape 400 de ani.

„Începând cu anul 1641, pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva s-a desfășurat cu participarea credincioșilor care și-au asumat acest act de credință. Sfintele moaște, element esențial de mărturisire a credinței creștin ortodoxe, reprezintă dovada concretă că atunci când omul dobândește harul Duhului Sfânt, trupul său primește darul sfințeniei de care se pot bucura, apoi, cei ce se închină cu credință”.

Racla cu sfintele moaşte urma să fie scoasă joi, 8 octombrie, pelerinajul urmând să se încheie, potrivit programului iniţial, pe 15 octombrie.

Din localitate

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, luni seară, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Sute de credincioşi au stat, luni, la o coadă formată pe zeci de metri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu câteva zile înainte ca racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Oamenii au spus că au vrut astfel să evite aglomeraţia care se va crea în următoarele zile.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.

Ce spune primarul

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat, tot luni, că a cerut Ministerului de Interne să preîntâmpine, prin intermediul prefecturilor, organizarea de convoaie auto care să vină la Iaşi cu pelerini de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Mihai Chirica a spus că pericolul răspândirii coronavirusului este ridicat şi că primăria nu va asigura parcarea autocarelor cu credincioşi care vor veni la Iaşi în perioada următoare.

Prevenție

Întrebat dacă este normal ca un număr mare de persoane să vină la Iaşi în perioada următoare, Chirica a răspuns: „Eu nu consider că este normal, dar nu pot eu, ca primar, să iau un drept legitim de deplasare a populaţiei. Noi ne organizăm doar într-o manieră preventivă. Noi nu încurajăm să fie sărutată racla, pentru că nu sunt condiţii fireşti de desfăşurare a unei sărbători religioase”.

Foto Arhivă: Basilica.ro/Mircea Florescu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol