28 martie 2024, 22:54

Mobilizarea parțială făcută pe genunchi: reguli după ureche, puști ruginite, alcool, responsabilitate zero, haos (VIDEO)

La câteva zile de la decretarea mobilizării parțiale, efectele sunt vizibile. În ciuda abundenței de filmulețe (patriotice) cu voluntari care se cer pe front, realitatea arată că nu există reguli în privința recrutării, numărul și selecția convocărilor se face după ureche (contând aici și excesul de zel al autorităților locale). Institutul pentru Studiul Războiului face o analiză a acestei mobilizări despre care nimeni nu știe cât de parțială este, dar care e făcută, evident, pe genunchi.

Declarațiile ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, cu privire la categoriile de bărbați ruși care vor fi scutite de mobilizarea parțială, ar putea să nu reflecte intențiile sau ordinele președintelui rus Vladimir Putin.

Convocări în exces

O sursă din presa rusă a afirmat la 24 septembrie că oficiali ai Ministerului rus al Apărării au mustrat personal comisarii militari pentru neglijență în efectuarea mobilizării și trimiterea de convocări în „exces” și contrar îndrumărilor explicite ale Ministerului cu privire la scutirile pentru motive de vârstă, handicap sau alți factori limitativi.

O altă sursă rusă a afirmat că anumiți șefi de subiecți federali au recunoscut că au mobilizat cetățeni care nu sunt eligibili din punct de vedere fizic.

Ca de obicei, responsabilitatea nu e bine definită

Responsabilitatea pentru mobilizarea parțială pare a fi divizată și complexă, ceea ce poate contribui la confuzie, dezorganizare și la încălcarea angajamentelor lui Șoigu în ceea ce privește scutirile.

Decretul de mobilizare specifică faptul că subiecții federali ruși sunt responsabili pentru executarea mobilizării, în timp ce Ministerul Apărării stabilește cotele și termenele de îndeplinire a acestora.

De fapt, un milblogger rus l-a criticat pe guvernatorul regiunii ruse Belgorod pentru că nu a fost un participant activ în procesul de mobilizare și a remarcat că decretul de mobilizare plasează sarcina de a executa ordinele de mobilizare pe conducătorii subiecților federali și nu pe comisarii militari.  Cu toate acestea, comisarii militari lucrează probabil pentru șefii subiecților federali, mai degrabă decât direct pentru Ministerul Apărării, ceea ce îi face pe ambii responsabili de mobilizare și creează un posibil decalaj între aceștia și Ministerul Apărării.

Comisarii militari acționează, în general, ca și cum ar fi primit ordinul de a prioritiza trimiterea corpurilor la centrele de pregătire în detrimentul aderării la orientările lui Șoigu, iar lanțurile aparent confuze de responsabilitate pentru executarea decretului de mobilizare pot fi responsabile pentru divergența dintre declarațiile lui Shoigu și acțiunile comisarilor.

Haos

Șoigu a reiterat cu emfază la 21 septembrie că mobilizarea este parțială și că se va baza doar pe cei care se află deja în rezervă și care au experiență de luptă și experiență militară, dar comisarii militari nu au aderat la îndrumările lui Șoigu, practic încă de la începutul ordinului de mobilizare. Rapoartele continue despre comisarii militari care au efectuat o distribuire haotică a convocărilor de mobilizare indică faptul că aceștia simt o presiune semnificativă pentru a efectua mobilizarea cât mai repede posibil. Surse ucrainene au raportat că autoritățile ruse mobilizează imediat persoanele din zonele ocupate ale Ucrainei după ce le „recompensează” cu pașapoarte rusești pentru participarea la referendumuri false, în loc să aștepte până când anexarea face ca mobilizarea bărbaților eligibili din zonele ocupate de Rusia să fie legală în conformitate cu legislația rusă.

Această grabă sugerează că, de fapt, comisarii militari se simt presați să accelereze mobilizarea, ceea ce nu se reflectă în declarațiile lui Șoigu. În mod evident, Ministerul Apărării nu deține controlul deplin asupra mobilizării, ceea ce ridică întrebări cu privire la ce bărbați ruși de sex masculin vor fi efectiv mobilizați și cât de eficientă va fi forța mobilizată.

Rotirea cadrelor

Posturile deținute de conducerea militară rusă de rang înalt continuă să se schimbe de mână, ceea ce sugerează că președintele rus Vladimir Putin continuă să considere problemele sistemice ca fiind rezultatul eșecurilor personale ale subordonaților de rang înalt.

Ministerul rus al Apărării a anunțat la 24 septembrie că generalul-colonel Mihail Mizințev a fost numit ministru adjunct al apărării și va supraveghea logistica Forțelor Armate Ruse, înlocuindu-l pe generalul de armată Dmitri Bulgakov.

Mizințev a acționat anterior ca șef al Centrului Național de Control al Apărării din Rusia și a servit în timpul operațiunilor rusești din Siria, în special comandând trupe la nivel operațional-tactic în timpul încercuirii forțelor ucrainene în Mariupol.

Este foarte puțin probabil ca înlocuirea unor lideri de rang înalt individuali să rezolve problemele structurale fundamentale din armata rusă. Aceasta reflectă abordarea personalității lui Putin în ceea ce privește conducerea și un relativ dispreț față de construirea de sisteme – ambii factori care au contribuit la eșecurile generale ale armatei ruse în acest război.

Ipoteză

Este posibil ca forțele rusești să se pregătească să mobilizeze cu forța prizonierii de război ucraineni pentru a lupta pentru Rusia, ceea ce ar constitui o încălcare a Convenției de la Geneva privind prizonierii de război.

Presa de stat rusă a relatat la 24 septembrie că prizonierii de război ucraineni deținuți în lagărul de prizonieri de la Olenivka au „cerut verbal” autorităților Republicii Populare Donețk să le permită să lupte în Batalionul de cazaci voluntari „Bohdan Khmelnițki” al Republicii.  În cazul în care forțele rusești sau forțele proxy rusești au constrâns prizonierii de război ucraineni să intre în luptă, aceasta ar fi o încălcare a Convenției de la Geneva privind prizonierii de război, care prevede că „niciun prizonier de război nu poate fi trimis sau deținut în niciun moment în zone în care poate fi expus la focul din zona de luptă” și nu trebuie „să fie angajat la munci nesănătoase sau periculoase”.

Alte informații, pe scurt

„Mobilizarea parțială” a Kremlinului continuă să împingă în grabă mii de oameni din întreaga Rusie în serviciul militar, dar rămâne puțin probabil să genereze o putere de luptă eficientă.

Surse rusești afirmă că unii dintre oamenii mobilizați vor primi 1-2 luni de pregătire. Alții ar putea primi chiar mai puțin. Mobilizarea a recrutat bărbați de peste 50 de ani cu afecțiuni medicale grave pentru a lupta în Ucraina.

Videoclipurile din rețelele sociale postate pe 24 septembrie arată că personalul mobilizat primește arme de calibru mic prost întreținute și ruginite, improprii pentru serviciu. Unii vorbesc chiar de căși militare de protecție model 1941.

Videoclipurile din rețelele sociale cu oamenii mobilizați arată că aceștia au un moral scăzut și sunt indisciplinați.

Principalele concluzii

Comisarii militari locali execută ordinele de mobilizare într-un mod care sugerează o posibilă neconcordanță între liniile directoare ale ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, privind mobilizarea parțială și cererile de grabă ale președintelui rus Vladimir Putin.

Este probabil ca președintele rus Vladimir Putin să continue să abordeze problemele sistemice din cadrul comandamentului superior rus prin înlocuirea unor subordonați de rang înalt individuali.

Este posibil ca Rusia să se pregătească să mobilizeze cu forța prizonierii de război ucraineni în ceea ce ar putea constitui o încălcare a Convenției de la Geneva privind prizonierii de război.

Autoritățile ruse continuă să constrângă locuitorii din teritoriile ucrainene ocupate să voteze în cadrul unor referendumuri fictive.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol