20 aprilie 2024, 16:39

Moderna face un VACCIN ANTIGRIPAL pe baza tehnologiei ARN mesager

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunțat vineri primele rezultate pozitive pentru studiile clinice ale vaccinului său antigripal, folosind tehnologia ARN mesager. Este  aceeași tehnologie cu cea folosită pentru vaccinul său împotriva Covid-19.

Vaccinul testat vizează subtipurile gripei A, cunoscute sub numele de H1N1 și H3N2, cele mai frecvente, precum și gripei B, liniile Yamagata și Victoria.

Au fost evaluate trei concentrații, iar cea mai mică (50 micrograme) este favorizată pentru pasul următor.

Participanții cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani care au primit această doză au avut nivelurile de anticorpi crescute de zece ori împotriva H1N1 și de opt ori împotriva H3N2. La cei peste 50 de ani nivelurile de anticorpi au fost de șase ori mai mari împotriva celor două tulpini.

O doză și mai mică va fi testată în studiile de fază 2, pentru care au fost deja recrutați 500 de participanți. Vor fi apoi efectuate studii de fază 3, care implică câteva mii de oameni, care trebuie să evalueze eficacitatea vaccinului în prevenirea bolii.

Cum funcționează vaccinurile antigripale actuale și cât sunt de eficiente?

Vaccinurile antigripale actuale folosesc virusuri inactivate care și-au pierdut capacitatea de a declanșa o infecție, dar sunt încă capabile să declanșeze un răspuns al sistemului imunitar.

Dar tulpina utilizată trebuie selectată cu luni înainte, iar eficacitatea vaccinurilor este de 40-60%.

Spre deosebire de aceasta, tehnologia ARN mesager funcționează diferit și, în special, ar trebui să facă posibilă dezvoltarea și adaptarea vaccinului mai rapid, țintind mai multe tulpini în același timp într-o singură injecție.

Scopul final Moderna este, în cele din urmă, de a oferi un rapel anual atât împotriva Covid-19, a gripei, cât și a VRS (virusul respirator sincițial), „într-o singură injecție”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol