26 mai 2024, 2:19

Moment istoric în Polonia: Pilula „de a doua zi” fără prescripție medicală

Seimul, Camera Inferioară a Parlamentului polonez, a decis: va fi din nou posibilă cumpărarea pilulei „de a doua zi” fără prescripție medicală.

Guvernele anterioare de dreapta și conservatoare nu au permis accesul liber la acest tip de medicamente.

„Politicienii din domeniul legii și justiției compară drogul cu băuturile energizante, care sunt interzise deoarece sunt nocive pentru sănătate. Fostul ministru al Sănătății, Katarzyna Sójka, susține că, într-o astfel de situație, medicul ar trebui să aibă contact cu pacienta,” a subliniat  cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.

Proiectul noii legislații a Ministerului Sănătății presupune că orice persoană cu vârsta de peste 15 ani ar trebui să o poată cumpăra imediat, fără a fi nevoie să prezinte o prescripție medicală. Situația s-a desfășurat altfel în timpul guvernului Lege și Justiție.

În 2017, grație ministrului Sănătății de atunci, Konstanty Radziwiłł, cumpărarea pilulei „de a doua zi” se făcea doar pe bază de prescripție medicală.

Proiectul de lege urmează să fie examinat de Senat, apoi, soarta sa va fi decisă de președintele Andrzej Duda.

Dacă acesta îl va semna, după cum a informat ministrul Sănătății, Izabela Leszczyna, actele normative vor intra în vigoare la data de 1 aprilie.

„Nu este o pastilă de avort timpuriu, așa cum au încercat să ne spună politicienii de la Lege și Justiție. Acesta este un semn că educația în domeniul sănătății sexuale este necesară”, a declarat Elżbieta Polak, deputat al Coaliției Civice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol