29 septembrie 2023, 14:39

Monarhiștii, pregătiri pentru Ziua Regelui. Principalele evenimente la care participă Casa Regală de 10 mai

În aceste zile, reprezentanții Familiei Regale pun la punct ultimele detalii în ceea ce privesc pregătirile pentru Ziua Regelui, care este sărbătorită cu fast în fiecare an pe data de 10 mai. Anul acesta vor avea loc mai multe evenimente, printre care și Gala Asociaţiei Furnizorilor Casei Regale a României şi tradiţionalul Garden Party de la Palatul Elisabeta.

Sportul, tradiția de decenii a Casei Regale

Una dintre tradițiile Curților Regale din întreaga lume integrează sportul ca fiind una dintre discipliniele de bază. Din acest motiv, nici mebrii Familiei Regale din România nu au fost străini de practicarea sportului. Astfel, Regele Mihai a deprins încă din copilărie o pasiune pentru schi, la fel ca și Principesa Ileana, fiica Reginei Maria, dar şi sora Regelui Carol al II-lea, care a fost de asemenea o excelentă schioare şi chiar a absolvit Institutul Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport.

Chiar și în prezent, după decenii de tradiție, Familia Regală încă își menține atenția pentru sportul românesc. În anul 2015, a avut loc una dintre cele mai grandioase ceremonii din istoria sportului. Atunci, Federația Română de Rugby (FRR) şi cea de oină, sportul naţional al românilor, au intrat sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I al României. Ceremonia de înmânare a distincțiilor a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia, unde au fost gazde Principele Radu și Custodele Coroanei, Margareta.

Pentru a menține cât mai strânse legăturile dintre Casa Regală și sport, Joi seara, de la ora 17,00, Custodele Coroanei, Margareta, însățită de Principele Radu, vor fi din nou gazdele unui eveniment dedicat Federaţiei Române de Oină, în cadrul căruia va fi instituită şi „Cupa Reginei” la oină. Mai mult decât atât, sâmbătă, pe Stadionul Arcul de Triumf, vor avea loc finalele „Cupei Reginei” şi „Cupei Regelui” la oină, la care va fi prezent şi principele Radu.

Garden Party, de Ziua Regalității

În fiecare an, tradiționalul Garden Party încheie seria evenimentelor dedicate Zilei Regalităţii, la Bucureşti. Anul acesta la eveniment vor fi așteptați invitați din toate județele țării, dar și din Republica Moldiva. Evenimentul va avea loc vineri, la ora 17,00, în curtea Palatului Elisabeta, în prezența Custodelui Coroanei, a principelui Radu, a principesei Elena şi a lui Alexander Philips Nixon, precum şi a principeselor Sofia şi Maria.

Printre invitaţi se vor număra reprezentanţi ai comunităţilor rurale şi urbane, demnitari ai statului român, autorităţi locale, personalităţi ale societăţii civile, ale mediului economic, profesori şi elevi, reprezentanţi ai Armatei României, ai Bisericii şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

Aflați mai multe detalii despre programul Casei Regale, aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol